Sommarbakelser
Cirka 12–15 stycken
Vaniljbotten
3 ägg
1 ½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk, 2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt sedan mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner i äggsmeten. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 5 minuter. Låt svalna. Stansa ut vaniljbottnar i önskad storlek.
Rabarberkompott
Cirka 650 gram rabarber
1 msk vatten
3 msk socker, äkta vaniljpulver
Skölj och skala rabarbern, spara skalen till dekoration. Hacka i småbitar och sjud tillsammans med vatten, socker och lite vaniljpulver tills rabarbern blivit mjuk.
Vaniljgrädde
1 dl vaniljkräm
2 dl vispgrädde
Vispa grädden hårt och blanda ner vaniljkrämen.
Maränglock
2 äggvitor
1 dl socker
Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, tills det blivit en fast marängsmet. Fyll en spritspåse och spritsa ut lock på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 1 timme, stäng av ugnen och låt dem torka i eftervärmen ett par timmar. De är färdiga när botten släpper från pappret.
Montering och dekoration
Jordgubbar
Rabarberskal
Citronmeliss
Lägg en hög rabarberkompott på varje vaniljbotten. Täck med grädde och lägg på ett maränglock. Skiva jordgubbarna och tryck fast runt kanterna. Knyt rosetter av rabarberskal och lägg på marängen tillsammans med citronmeliss.
Cake pops med citronsmak
Kaksmulor
Lemon curd
Vit choklad
Papperssugrör
Ev strössel till dekorering
Mixa kaksmulorna med lite lemon curd till en fast och formbar smet. Rulla till små bollar. Smält lite choklad och doppa ena änden av sugröret. Tryck fast ett sugrör i varje boll och ställ i kylen. Smält mer choklad och blanda gärna i ett par droppar neutral olja. Doppa bollarna i chokladen och låt dem rinna av lite, innan de dekoreras på valfritt sätt. Förvara i kylskåp.
Browniebitar med dulce de leche swirl
Brownie
200 g mörk choklad 70 procent
350 g smör
3 dl socker
2 dl rörsocker
3 tsk vaniljsocker
5 stora ägg
4 ½ dl mjöl
Salt
400 g karamelliserad mjölk
Havssalt
Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen över vattenbad. Vispa rumsvarmt smör tillsammans med sockervarianterna ordentligt. Tillsätt sedan äggen, ett i taget, under vispning. Vänd ner mjölet och en nypa salt, varvat med chokladen. Smörj och strö kokos i en ugnsform, cirka 35x25 cm. Bred ut hälften av smeten i formen, klicka över halva burken karamelliserad mjölk och marmorera smeten med en kniv. Upprepa med resten. Strö över havssalt och grädda i ca 40–50 minuter. Låt kallna helt innan kakan skärs upp, gärna över natten i kylskåp.
Kokosmousse
2 dl fet crème fraiche
1 ½ dl socker
2 dl kokos
2 dl grädde
Vispa crème fraiche och socker. Blanda ner kokosflingorna och låt svälla i kyl ett par timmar. Vispa grädden hårt och blanda ihop allting. Fyll en spritspåse och spritsa kokosmousse på varje browniebit. Dekorera med en halv jordgubbe.
Naken flädertårta med
jordgubbar och vanilj
Flädertårtbotten
Stora ägg
Socker
Mjöl
Potatismjöl
Vaniljsocker
Bakpulver
Koncentrerad flädersaft
Sätt ugnen på 175 grader. Ställ fram tre
lika stora glas. Knäck äggen i det första glaset och mät upp lika mycket socker i det andra. Mät upp en tredjedel potatismjöl och två tredjedelar vetemjöl i det tredje glaset och blanda ner vaniljsocker och bakpulver. Vispa ägg och socker poröst. Häll ner saftkoncentratet. Vänd försiktigt ner mjölet i äggsmeten. Smörj och strö kokos i en form med höga kanter. Häll ner smeten och grädda i ugnen tills en provsticka kommer ut torr. Vänd tårtbotten upp och ner på ett galler och låt svalna.
15 cm i diameter: 3 ägg, 1 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker, ½–1 dl flädersaft, cirka 30 minuter i ugn.
23 cm i diameter: 5 ägg, 1 ½ tsk bakpulver, 3 tsk vaniljsocker, 1–1½ dl flädersaft, ca 40 minuter i ugn
Montering och dekorering
15 cm tårta
3 dl vaniljkräm
1 sats jordgubbsgrädde
Florsocker
Jordgubbar
1 citron
Färska blommor
Fyll tårtan ett par timmar i förväg eller kvällen innan servering. Gjut gärna tårtan i bakformen. Klä i så fall in formen med plastfolie, så blir det lätt att få ut tårtan hel när man vänder upp och ned på formen dagen därpå. Dela tårtbotten i 4 delar. Varva bottnarna med två lager jordgubbsgrädde och 1 lager vaniljkräm. Pudra på rikligt med florsocker. Dekorera med jordgubbshalvor, citronzest och blommor.
Jordgubbsgrädde
2 ½ dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
500 g jordgubbar
Vispa grädden hårt tillsammans med vaniljsocker. Skölj jordgubbarna och spara några till dekorering. Hacka resten smått och blanda ner i grädden.
Elin Aunes
Ålder: 20 år
Bor: Luleå
Familj: Mamma och pappa, storasyster och pojkvän
Yrke: Servitris
Intressen: Bara bakning just nu. Blogg: elinskitchen.blogg.se/
Förebild: ”Den engelske kocken Jamie Oliver, för att han är engagerad och hans förhållningssätt i köket, han är inte så petnoga. Farmor, som lärde mig baka.”
Kan inte vara utan i köket: ”Min kitchen aid, alltså hushållsassistent. Slickepott med stöd och bra bunkar i olika storlekar.”