Bakning med passion

Hälsar man på hos Elin Aunes kan man vara säker på att få något gott till fikat. Att baka är hennes passion och hon bjuder gärna släkt och vänner på fint dekorerade konstverk till kaffet.

Hemma hos 20-åriga Elin Aunes saknas det sällan fikabröd till kaffet. Hon experimenterar och hittar på egna recept som hon sedan publicerar på sin blogg Elins kitchen.Foto: Erik Simander

Hemma hos 20-åriga Elin Aunes saknas det sällan fikabröd till kaffet. Hon experimenterar och hittar på egna recept som hon sedan publicerar på sin blogg Elins kitchen.Foto: Erik Simander

Foto: Erik Simander

Norrbottens län2015-07-10 05:00

– Intressen?Hm, det är nog mest bakning just nu. Det är inte så mycket annat jag spenderar pengar på än ingredienser, svarar Elin Aunes på frågan om vad hon gör på fritiden.

Kikar man in i hennes blogg hittar man recept i mängd på kakor och tårtor. Att hon tycker att det är roligt att göra vackra bakverk är uppenbart. Hon hittar på egna dekorlösningar och det som visas ser väldigt avancerat ut.

– Det är allra roligast att dekorera. Man äter ju med ögonen och ser det gott ut smakar det bättre. Jag brukar skissa och planera dekoren i förväg, säger hon.

När Duo kommer på besök i köket hos Elin på Malmudden i Luleå har hon förberett några somriga smakupplevelser: En brownie med kolagömma, en hög naken tårta, en sommarbakelse med rabarberkompott. Överblivna kakbitar har hon smulat och blandat med lemon curd och gjort Cake pops av. Det är en sorts kak-klubba på papperssugrör.

Att baka handlar mycket om planering och att hon är rutinerad märks snabbt. Hon har tänkt igenom arbetsgången och förberett bakverken inför vårt besök. När hon tar fram dem för att göra klart går det undan, vilket inte hindrar att hon kan leverera tips och berätta om sitt bakande samtidigt.

Till sommarbakelserna knyter hon rosetter av hyvlat rabarberskal. Den nakna tårtan får en kvist av en blomma som står på bordet.

Det var hennes farmor som väckte intresset för bakning.

– Hon bakade mycket, och alltid när vi kom dit bakade vi tillsammans, berättar Elin Aunes.

Hon har själv bakat så länge hon kan minnas. Grundrecepten hittar hon på andra bloggar och i tidningar. Sedan tar experimentlusten vid.

– Det kan vara svårt till en början att släppa taget om recepten, men när man gör det kan man få till riktiga fullträffar, säger hon.

Hon berättar att hon brukar ligga i sängen innan hon somnar och fundera över olika smaker och hur hon ska få till dem.

Sedan 1,5 år lägger hon upp resultaten av bakmödorna på sin blogg.

– Det var mest att jag ville samla mina recept någonstans, och då var valet att antingen skriva ner i en bok eller ladda upp dem på internet.

För den som vill bli inspirerad är adressen elinskitchen.blogg.se.

Recept

Sommarbakelser

Cirka 12–15 stycken

Vaniljbotten

3 ägg

1 ½ dl socker

2 tsk vaniljsocker

2 msk mjölk, 2 dl mjöl

1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt sedan mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner i äggsmeten. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 5 minuter. Låt svalna. Stansa ut vaniljbottnar i önskad storlek.

Rabarberkompott

Cirka 650 gram rabarber

1 msk vatten

3 msk socker, äkta vaniljpulver

Skölj och skala rabarbern, spara skalen till dekoration. Hacka i småbitar och sjud tillsammans med vatten, socker och lite vaniljpulver tills rabarbern blivit mjuk.

Vaniljgrädde

1 dl vaniljkräm

2 dl vispgrädde

Vispa grädden hårt och blanda ner vaniljkrämen.

Maränglock

2 äggvitor

1 dl socker

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, tills det blivit en fast maräng­smet. Fyll en spritspåse och spritsa ut lock på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 1 timme, stäng av ugnen och låt dem torka i eftervärmen ett par timmar. De är färdiga när botten släpper från pappret.

Montering och dekoration

Jordgubbar

Rabarberskal

Citronmeliss

Lägg en hög rabarberkompott på varje vaniljbotten. Täck med grädde och lägg på ett maränglock. Skiva jordgubbarna och tryck fast runt kanterna. Knyt rosetter av rabarberskal och lägg på marängen tillsammans med citronmeliss.

Cake pops med citronsmak

Kaksmulor

Lemon curd

Vit choklad

Papperssugrör

Ev strössel till dekorering

Mixa kaksmulorna med lite lemon curd till en fast och formbar smet. Rulla till små bollar. Smält lite choklad och doppa ena änden av sugröret. Tryck fast ett sugrör i varje boll och ställ i kylen. Smält mer choklad och blanda gärna i ett par droppar neutral olja. Doppa bollarna i chokladen och låt dem rinna av lite, innan de dekoreras på valfritt sätt. Förvara i kylskåp.

Browniebitar med dulce de leche swirl

Brownie

200 g mörk choklad 70 procent

350 g smör

3 dl socker

2 dl rörsocker

3 tsk vaniljsocker

5 stora ägg

4 ½ dl mjöl

Salt

400 g karamelliserad mjölk

Havssalt

Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen över vattenbad. Vispa rumsvarmt smör tillsammans med sockervarianterna ordentligt. Tillsätt sedan äggen, ett i taget, under vispning. Vänd ner mjölet och en nypa salt, varvat med chokladen. Smörj och strö kokos i en ugnsform, cirka 35x25 cm. Bred ut hälften av smeten i formen, klicka över halva burken karamelliserad mjölk och marmorera smeten med en kniv. Upprepa med resten. Strö över havssalt och grädda i ca 40–50 minuter. Låt kallna helt innan kakan skärs upp, gärna över natten i kylskåp.

Kokosmousse

2 dl fet crème fraiche

1 ½ dl socker

2 dl kokos

2 dl grädde

Vispa crème fraiche och socker. Blanda ner kokosflingorna och låt svälla i kyl ett par timmar. Vispa grädden hårt och blanda ihop allting. Fyll en spritspåse och spritsa kokosmousse på varje browniebit. Dekorera med en halv jordgubbe.

Naken flädertårta med

jordgubbar och vanilj

Flädertårtbotten

Stora ägg

Socker

Mjöl

Potatismjöl

Vaniljsocker

Bakpulver

Koncentrerad flädersaft

Sätt ugnen på 175 grader. Ställ fram tre

lika stora glas. Knäck äggen i det första glaset och mät upp lika mycket socker i det andra. Mät upp en tredjedel potatismjöl och två tredjedelar vetemjöl i det tredje glaset och blanda ner vaniljsocker och bakpulver. Vispa ägg och socker poröst. Häll ner saftkoncentratet. Vänd försiktigt ner mjölet i äggsmeten. Smörj och strö kokos i en form med höga kanter. Häll ner smeten och grädda i ugnen tills en provsticka kommer ut torr. Vänd tårtbotten upp och ner på ett galler och låt svalna.

15 cm i diameter: 3 ägg, 1 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker, ½–1 dl flädersaft, cirka 30 minuter i ugn.

23 cm i diameter: 5 ägg, 1 ½ tsk bakpulver, 3 tsk vaniljsocker, 1–1½ dl flädersaft, ca 40 minuter i ugn

Montering och dekorering

15 cm tårta

3 dl vaniljkräm

1 sats jordgubbsgrädde

Florsocker

Jordgubbar

1 citron

Färska blommor

Fyll tårtan ett par timmar i förväg eller kvällen innan servering. Gjut gärna tårtan i bakformen. Klä i så fall in formen med plastfolie, så blir det lätt att få ut tårtan hel när man vänder upp och ned på formen dagen därpå. Dela tårtbotten i 4 delar. Varva bottnarna med två lager jordgubbsgrädde och 1 lager vaniljkräm. Pudra på rikligt med florsocker. Dekorera med jordgubbshalvor, citronzest och blommor.

Jordgubbsgrädde

2 ½ dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

500 g jordgubbar

Vispa grädden hårt tillsammans med vaniljsocker. Skölj jordgubbarna och spara några till dekorering. Hacka resten smått och blanda ner i grädden.

Elin Aunes

Ålder: 20 år

Bor: Luleå

Familj: Mamma och pappa, storasyster och pojkvän

Yrke: Servitris

Intressen: Bara bakning just nu. Blogg: elinskitchen.blogg.se/

Förebild: ”Den engelske kocken Jamie Oliver, för att han är engagerad och hans förhållningssätt i köket, han är inte så petnoga. Farmor, som lärde mig baka.”

Kan inte vara utan i köket: ”Min kitchen aid, alltså hushållsassistent. Slickepott med stöd och bra bunkar i olika storlekar.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!