Baka med Norges bakdrottning

Norges bakdrottning är svensk. Manuela Kjeilens blogg Passion 4 Baking är en framgångssaga med socker på.Hon är fembarnsmamman som lyckades skapa en karriär på sin hobby när tillvaron kraschade. Här bjuder hon på några av sina favoritrecept.

Passion 4 Baking handlar mycket om cupcakes. Hela den amerikanska sötsakstrenden ligger Manuela varmt om hjärtat, så har hon också rötter i USA.

Passion 4 Baking handlar mycket om cupcakes. Hela den amerikanska sötsakstrenden ligger Manuela varmt om hjärtat, så har hon också rötter i USA.

Foto: Leif R Jansson / TT

Norrbottens län2014-01-18 05:14

Egentligen är det lika enkelt som det var svårt. Manuela Kjeilen älskar att baka och har alltid gjort det.

När hennes man skulle etablera sitt företag i Sverige tog familjen sitt pick och pack och flyttade till Jönköping. Kort därefter fick mannen en stroke och livet förändrades över en natt.

Där stod hon i ett nytt land, hemmafru med fem barn, en svårt sjuk man och en ekonomi som fullständigt körts i botten på grund av alla sjukvårdsräkningar. Ingen utbildning, ingen tidigare yrkeserfarenhet.

– Jag kände att jag kunde välja att lägga mig i soffan och äta chips och gråta. Eller också kunde jag göra något fint för mina barn, något som de tyckte om – så att hela huset inte bara präglades av sjukdom. Jag kunde baka åt dem. Så jag började baka varje dag.

Vid ett tillfälle tog hon en bild på sina bakverk med sin telefon och lade ut den på sin alldeles nystartade Facebooksida. Någon såg bilden och föreslog att hon skulle starta en blogg. Manuela visste inte ens vad det var, hade knappt någon datorvana och var dessutom dyslektisk, men började ändå trevande leta på nätet för att få reda på hur man bar sig åt. På internationella kvinnodagen, 8 mars 2010, föddes bloggen Passion 4 Baking.

I dag har bloggen med sina pedagogiska steg-för-steg-bilder 50 000 unika besökare dagligen och över 600 000 följare på Instagram. På två år har Manuela gjort fem bakböcker som publicerats både i Norge och Tyskland. Nu är hon aktuell med sin första bok på svenska, Just Sweet – Manuelas sötsaker (Tukan förlag).

– Jag älskar ju sötsaker. Jag älskar att baka, äta och dela med mig av sötsaker. Utan den passionen hade det här aldrig varit möjligt. Men jag hade nog aldrig kunnat drömma om att det skulle bli så här stort.

Bilderna har hon tagit själv. Utan någon som helst tidigare erfarenhet. Hon lyckades tigga sig till att få låna en kamera av en stor tillverkare. I dag har hon byggt upp en hel fotostudio i Jönköping där hon bakar och fotograferar för både böckerna och bloggen. En pastellfärgad dröm i 1950-talsanda.

Precis som hela Manuela. Hennes telefon är bubbelgumsrosa, plånboken, handväskan och förklädet likaså. Hon har till och med en rosa bil.

– Det är min stil, helt enkelt. Det pastelliga har blivit som ett varumärke. Men egentligen handlar det inte så mycket om utseende, det viktigaste är att sprida något som alla kan få glädje av.

Och nog lyckas hon sprida sin bakkonst, alltid. Förutom den norska bloggen, som haft över 200 000 svenska besökare, är hon numera en flitigt anlitad föredragshållare, samarbetar med ett stort baktillbehörsföretag och har sin egen förklädeskollektion. Mycket har hon sin husgud Oprah Winfrey att tacka för.

– Som hemmafru i 15 år såg jag på Oprah varje dag. Hon brukade säga att alla kvinnor har en passion inom sig som man måste följa. Det gäller bara att hitta den.

Recept

Chewy Chocolate Chip Cookies

Cirka 50 stycken, 40 min + i kyl över natten

Manuela har bland annat amerikanska rötter, vilket märks mycket på hennes bakverk. De här kakorna är härligt sega.

225 g mjukt smör, rumsvarmt

450 g strösocker

2 msk mörk sirap

3 stora ägg

2 tsk vaniljextrakt

500 g vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1/2 tsk salt

340 g choklad, grovhackad eller knappar

Häll upp smör, socker och sirap i en skål. Det är viktigt att smöret är riktigt mjukt. Kör allt i hushållsassistent eller med elvisp tills det blir riktigt fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och arbeta snabbt ihop, cirka 30 sekunder per ägg. Skrapa av skålens kanter mellan varje ägg så att allt kommer med i blandningen.

Tillsätt vanilj. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en annan bunke. Häll ned i smörsmeten medan du fortsätter mixa.

Tillsätt choklad. Arbeta ihop till en deg. Svep in degen i plastfolie och låt ligga i kylen över natten.

Sätt ugnen på 175 grader. Dela degen i bitar, rulla till små bollar och placera på bakplåtsklädd plåt. Grädda i 15-18 minuter eller tills du ser att de börjar få en gyllenbrun yta. Låt ligga kvar på plåten i 5 minuter innan du lägger över dem på ett fat.

Lakritsmarshmallows

Cirka 30-40 stycken, 40 min + ev. torka över natten

"Jag älskar lakrits. När jag var liten och bodde i Holland kunde man köpa mini-marshmallows med lakritssmak."

2 dl äggvita (cirka 6 stycken)

1 tsk citronsaft

675 g strösocker

125 ml vatten

2 tsk vaniljextrakt

cirka 25 g lakritspulver av god kvalitet

florsocker

Häll äggvita och citron i en mixerskål i en hushållsassistent.

Häll strösocker, vatten och vanilj i en liten kastrull. Värm till 120 grader, använd helst termometer.

Sätt igång assistenten med äggvitan och häll i lite sockerlag i taget. Mixa det fluffigt i 5 minuter, inte längre. Tillsätt lakritspulver mot slutet, smaka dig fram.

Häll upp i en spritspåse och spritsa små högar på smörat bakplåtspapper eller i smorda silikonformar. Det är viktigt att smörja ordentligt så att dina marshmallows lossnar.

Strö lite florsocker över och låt dem vila i 15 minuter innan du lossar dem och rullar dem i florsocker.

Låt dem helst lufttorka till dagen efter.

Tänk på att smeten stelnar fort, så det gäller att vara snabb med spritsen.

Chokladcupcakes med Valrhona

24 stycken, 45 min

Maffiga cupcakes med extra mycket chokladsmak.

115 g osaltat smör

280 g strösocker

2 stora ägg

1 1/2 tsk vaniljextrakt

160 g vetemjöl

1/2 tsk bikarbonat

60 g Valrhonakakao, eller en annan kakao av god kvalitet

1/4 tsk salt

225 ml standardmjölk

Chokladglasyr med cream cheese:

400 g mörk choklad

350 g smör, rumsvarmt

100 g florsocker

25 g kakao

1/2 dl kokande varmt vatten

200 g philadelphiaost med choklad, rumsvarm

Värm ugnen till 180 grader.

Vispa smör och strösocker till det blir ljust och fluffigt, cirka 3 minuter.

Tillsätt ett ägg i taget och vaniljextrakt med det sista ägget och vispa bara så att det precis blandas.

Sikta mjöl, bikarbonat, kakao och salt minst två gånger. Häll det sedan i bunken tillsammans med mjölken och blanda försiktigt, men väl.

Placera muffinsformar i två muffinsplåtar, och fördela gärna smeten med en glasskopa för att få perfekt storlek på alla dina cupcakes.

Ställ den första plåten i mitten av ugnen i cirka 18 minuter. Låt svalna och grädda resten under tiden.

Smält chokladen till glasyren. Låt svalna och ställ åt sidan.

Mixa eller vispa smör och florsocker tills det blir riktigt fluffigt. Blanda kakao och vatten. Rör ihop choklad, kakaoblandning och ost. Rör sedan ihop med smörblandningen och mixa eller vispa hastigt.

Spritsa glasyren på dina cupcakes och låt stelna.

Glaserad citronkaka

Cirka 12 bitar, 2 timmar

"En variant av den här kakan serveras på många amerikanska kaféer, vilket inte är så konstigt – eftersom den är så otroligt god."

400 g strösocker

230 g osaltat smör

250 g cream cheese, t ex Philadelphia

4 msk rivet citronskal

6 ägg

1 dl citronsaft

375 g vetemjöl

1/2 tsk bikarbonat

1/4 tsk salt

Citronglasyr:

4 dl florsocker

saften av en liten citron

Värm ugnen till 180 grader.

Klä en kakform med bakplåtspapper eller smörj den och strö lite mjöl över.

Häll strösocker, smör, ost och rivet citronskal i en bunke eller mixerskål till en hushållsassistent och vispa det fluffigt i några minuter. Tillsätt ett ägg i taget, sedan citronsaft. Tillsätt mjöl, bikarbonat och salt och blanda väl.

Häll smeten i kakformen och grädda i 55-65 minuter.

Täck eventuellt ytan med ett bakplåtspapper de sista 20 minuterna så att kakan inte blir för mörk.

Låt svalna i 20 minuter innan du tar ut den ur formen.

Bland ingredienserna till glasyren. Tillsätt mer citronsaft om konsistensen

blir för tjock, mer florsocker om den blir för rinnig. Bre glasyren över kakan.

Låt stelna och skär upp i lagom skivor och njut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!