Att älska den man älskar

I en kamp mot alla odds får det unga förälskade paret Agnes och Henrik varandra. Välbekant historia för alla de som läst Ann-Helen Laestadius fyra ungdomsböcker om samen Agnes som bor i Solna och samen Henrik som bor i Soppero.

SMS från Soppero

SMS från Soppero

Foto: Lars Thulin

Norrbottens län2013-11-10 13:33

Teaterföreställningen har plockat lite olika historier från böckerna för att skapa dramatik som tydligt bär dramaturgen Ninna Tersmans signum. För oss som sett teaterföreställningen " När vinterns stjärnor lyser här" finns många dramatiska beröringspunkter med "SMS från Soppero". Så även grundhistorien eftersom SMS från Soppero också handlar om att söka sin identitet, om än i detta fall inom en specifik minoritet.

Och även om just denna föreställning har fokus på flera frågeställningar rörande det samiska samhället och dess historia är det främst en berättelse om modet att vara den man är, älska den man älskar, trots vad omgivning, släkt och familj tycker.

Något ytterst universellt människor brottas med, kanske särskilt under ungdomsåren. För Agnes och Henrik är unga och ovetande om gamla släktfejder och tomtbråk. De kämpar båda med att bli accepterade för dem de är. Agnes mamma flyttade tidigt från Soppero, vill inte tala samiska. Här finns en historia av mobbing och utsatthet som missriktat förnekat Agnes sitt samiska ursprung. Därför läser Agnes samiska i smyg och när så ett anonymt SMS från Soppero landar i hennes telefon är det början på en kärlekshistoria med klar koppling till Shakespears Romeo och Julia. Henrik å sin sida älskar att teckna men hans mamma har en annan plan. Han ska bli renskötare och stanna kvar i samhället.

Är man same även om man inte har renar, talar samiska, kan sy och slöja eller jojka? Föreställningen visar på flera komplikationer i ett minoritetssamhälle med hårt tryck från majoritetssamhället. En social kontroll som både kan erbjuda trygghet men också upplevas som kvävande.

Iscensättning är anspråkslös, närmast lekfull. Skådespelarna interagerar med publiken, rör sig i rummet. Ibland är scenen helt tom. Det funkar mycket bra, även om regin till viss del bygger på karikatyrer. Ibland bottnar denna unga ensemble i sina rollfigurer, ibland inte, dock håller föreställningen ihop trots scener med trovärdighetsproblem.

Teaterchefen Lena Engqvist Forslund har stark tilltro till sin unga ensemble. Jag förstår varför. Med tiden kan det bli bättre än bra . Missförstå inte. SMS från Soppero är en angelägen föreställning med en fin kärlekshistoria. God och angelägen teater. Det är gott så.

SMS från Soppero

Fakta/SMS från Soppero

Framförs av: Giron sami teahter

Manus: Ann-Helen Laestadius

Dramaturg: Ninna Tersman

Regi: Lena Mossegård

Skådespelare: Vibeke Oskal, Albin Grenholm, Anna Åsdell, Maxida Märak, Paul Ol Jona Utsi

Scenografi/Kostymör/Projektioner: Lotta Nilsson

Kompositör: Erling Fredriksson

Ljus: Erik Nordlander

Maskör: Tira Blixt

Kulturens hus, lilla salen, fredag den 8 november kl. 18 Teater

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!