Återvänder till en hemstad i medvind
- Vi trivdes bra i Stockholm, men Tornedalen har en speciell dragningskraft, säger Gunnel Simu.
Paret har flyttat in och fått ordning i lägenheten på Sundellsgatan i centrala Haparanda. Gunnel Simu berättar att lokalen tidigare huserat lantmäterikontoret i Haparanda.
- Min pappa var lantmätare och hade sitt kontor just här. Det känns lite speciellt faktiskt, säger hon och serverar kaffe i det stora, luftiga köket som en gång var fikarum för lantmätarna.
Gunnel Simu är, sedan den första februari, rektor på Tornedalsskolan och hemma över lunchen när Kurirens utsände träffar paret.
Utflugna barn
De blev ett par i Haparanda som tonåringar och har hållit ihop sedan dess. Två döttrar och en son är resultatet av 30 års äktenskap. Yngsta dottern Stina, 24, är hemma på påsklov från studierna i London. Äldsta dottern Elin, 29, är också bosatt i London där hon arbetar som restaurangchef på The Caviar House, en restaurang med champagne och rysk kaviar som specialitet. Sonen Nils, 27, utbildar sig till steward i Oslo.
- Där har man för att man rest omkring så mycket med ungarna, säger mamma Gunnel och skrattar.
Väl emottagna
De båda återvändarna intygar att de känner sig välkomna tillbaka till hemstaden.
- Folk stannar och tar i hand, och det värmer verkligen i hjärtat, säger Gunnel Simu.
Den positiva trend som råder i gränsstaden märks tydligt, enligt dem båda. Skillnaden på stämningen i staden när de flyttade till Stockholm och i dag är påtaglig, menar paret.
- Nu är det lite som på 1960-talet när man var ung med kulturrevolutionen med popmusiken som exploderade och optimismen som rådde då, säger Erik Hornmalm, själv gammal musiker.
Brokig karriär
Erik Hornmalm var basist i Haparandabandet The Lancers under 1960-talet.
- Vi blev tvåa efter Tonics, också från Haparanda, i en orkestertävling i Shopping i Luleå 1967. Jag blev faktiskt utsedd till Norrbottens bästa basist då, berättar han leende och tillägger stolt att alla barnen ärvt den musikaliska ådran.
Hornmalm arbetar sedan sex år med att producera böcker, bland annat den populära à la carte serien om delikatesser från olika delar av landet. Totalt har det blivit ett 50-tal böcker i Sverige och Finland. Förutom böcker om mat, även loggböcker och presentböcker i kundanpassade förpackningar.
På gränsen
Paret har båda tidigare varit involverade i det politiska arbetet i kommunen. Hornmalm var näringslivschef i Haparanda fram till 1996, då han började arbeta med IT-bolaget Digidoc AB. Gunnel Simu har varit politiskt aktiv i hemstaden i elva år, bland annat som ordförande i kommunfullmäktige och i samhällsbyggnadsnämnden.
- Vi var båda med och jobbade för att utveckla gränssamarbetet och det är ju fantastiskt att se att det har blivit verklighet. Jag blir känslomässigt berörd när jag ser hur Ikea-huset tar form, säger Simu och tillägger att en av orsakerna är det långsiktiga arbete som kommunföreträdarna lagt ner för att nå till framgången.
- Men det är också viktigt att förankra besluten hos alla berörda, samma gäller för mitt arbete i gymnasieskolan.
De tror båda att fler kommer att flytta hem till Haparanda och Tornedalen.
- Ja, nu har det ju vänt, efter en långvarig negativ trend. Det finns en stark optimism i regionen i dag, menar Simu.
- Många har varit och utbildat sig så det krävs arbeten som passar deras utbildning. Det kommer med tiden, men till en början är det mest inom detaljhandeln som det finns jobb, tror Hornmalm.
Båda är överens om att det är nyttigt att vara ute i världen och fylla på med utbildning och erfarenheter, som ju tas med när man återvänder till Tornedalen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!