Allt fler vill satsa på ekomjölk
lans för att få flera mjölkbönder att börja med Krav-godkänd mjölk.
Bara i år har efterfrågan ökat med 30 procent och premien på 50 öre per kilo mjölk betalas ut sex månader innan aktuell gård blir certifierad för mjölkproduktion av KRAV.
Certifiering tar tid
- En handfull ungefär har anmält sitt intresse i upptagningsområdet, berättar Jan-Erik Nord som är nöjd. Att bli certifierad är ingenting som sker från dag till annan. Det tar tid förklarar han.
Ordna utbildning
- Vi kommer här efter årsskiftet att ordna en utbildning tillsammans med länsstyrelsen och organisationen Gröna Navet som organiserar de gröna näringarna. Det blir tre träffar där deltagarna får råd och kunskap om regelsystemet för den här produktionen. Det är rätt omfattande regler men inte alls oöverstigligt att sätta sig in i, säger Nord.
På frågan om premien innebär en räddning för mjölkbönder som går i nedläggningstankar säger Nord.
- Det är nog så att den som inte kan expandera mera istället förädlar. Den sortens argument hör vi, förklarar han.
Förväntas växa
Att KRAV-mjölkens andel kommer att växa rejält, ja flerdubblas bara på ett par tre år sikt, är han övertygad om.
- Det är vårt mål att det då kan handla om nivån 10 procent av produktionen.
Fram till nu är det i princip de privata konsumenterna som burit köpkraften av ekomjölken men de stora inköparna blir flera.
- Sjukhus, landsting, kommuner, det är ju stora kunder och de har som mål att 25 procent av den inköpta mjölken ska vara ekologisk, säger Jan-Erik Nord.
Fotnot: Premien på 50 öre betalas ut sex månader innan gården blir certifierad av KRAV. Därefter fortsätter den ordinarie ersättningen för ekomjölk som är 50 öre mer än för ordinarie mjölk. En mjölkproducent som startar produktion av ekologisk mjölk har annars en karenstid på ett halvår när man börjar använda ekologiskt foder, en period då man inte får betalt som KRAV-producent.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!