Barnen sitter i en ring på golvet, det är samling före lunch. När det är dags att gå vet alla vad som gäller. Skorna ska bytas och barnen går i ett led till toaletterna utanför matsalen, där händerna noggrannt ska tvättas. De ska vara så nytvättade som möjligt innan barnen går in för att äta sin mat.
Johannas klasskompis Erik går förbi kön och sätter sig vid det speciellt reserverade bordet allra längst in i matsalen. Där får bara han, Johanna och fröken sitta och där serveras aldrig mjölk eller ägg. Både Erik och Johanna är hyperallergiska och för att de ska kunna gå i skolan har ett antal specialregler införts i förskoleklassen på Montessoriskolan.
Johanna får sin specialmat serverad av mattanterna och bär brickan till platsen mittemot Erik. Resten av klassen sitter vid ett långbord intill.
När Johanna och Erik började i Montessoriskolans förskoleklass infördes flera nya regler på skolan och särskilt i den korridor där barnen har sitt klassrum. På fritids bakas det inte längre lika ofta som förr, och aldrig något med ägg. När klassen ska på utflykt uppmanas föräldrarna att inte packa med mejeriprodukter. Pysselstunder med äggkartonger förekommer inte och om någon har spillt mjölk på tröjan måste barnet byta tröja innan hen får komma in i klassrummet igen.
Johanna och Erik är allergiska mot flera födomämnen och om någon knäckt ett ägg i rummet Johanna besöker kan det sluta med en ambulansfärd till sjukhuset. Lika allvarligt är det för Erik att komma i hudkontakt med en mjölkdroppe.
För Johannas mamma AnnaSofia ger klockslaget runt lunch ofta en oroskänsla i magen.
– Det händer att jag förlägger patientbesök i närheten av skolan för att snabbt kunna åka hit om det händer något, säger AnnaSofia som jobbar som distrikstssköterska och även proffessionellt är väldigt medveten om vad svåra barnallergier innebär.
Hittills har det inte hänt några incidenter på skolan men under dagisåren hände det några gånger att Johanna fick åka akut till sjukhuset för att hon av misstag fått i sig ägg eller mjölkprotein. Trots att Johannas föräldrar är noga med att exempelvis alltid skicka med eget fika till barnkalas som Johanna är bjuden till och alltid informerar alla om hennes svåra allergi händer det ibland misstag.
– För två veckor sedan när mormor gjorde gröt till Johanna och använde samma träslev som hon dagen innan haft när hon rörde ihop äggröran blev Johanna genast hostig och tungandad. Trots att sleven givetvis var diskad. Det händer att någon bakat chokladbollar med laktosfritt smör för Johannas skull, men dem kan hon ändå inte äta. Det är mjölkproteinet hon reagerar på.
AnnaSofia säger att det ibland kan vara svårt att "fostra" omgivningen och få alla att förstå allvaret med allergierna. Hon får ibland kommentarer som "det är väl ingen fara om hon bara smakar litegrann". AnnaSofia upplever ofta en oro över vad som kan hända och lever ett liv i ständig beredskap.
– Det är som att ha ett barn med en bomb i kroppen, det gäller att hela tiden ha koll på Johanna och äter vi borta – även om det är hos någon vi litar på när det gäller matlagning – tittar jag efter symtom som svullnad på läppar eller hosta. Det är oerhört jobbigt att se sitt barn kämpa med andningen och när det händer blir Johanna helt utslagen efteråt, att kämpa för att andas och medicineringen med adrelanin, cortison och antihistaminer gör att hon blir trött. När vi åker bort håller jag alltid reda på var närmaste sjukhus eller vårdcentral finns och är vi ute på landet ser jag alltid till att någon kan köra om det behövs.
AnnaSofia säger att familjen inte åker någonstans utan väskan med alla mediciner. Två adrenalinsprutor finns alltid nedpackade, lisom tabletter med anithistaminer. I skolan finns förstås samma uppsättninga av akutmediciner, plus en behandlingsplan för när de olika medicinerna ska ges och i vilket skede skolan måste ringa 112.
Barnens lärare Anna Lindgren säger att det från början kändes nervöst inför de allergiska barnens skolstart.
– Men med kunskap blev vi trygga. Eriks pappa var med i skolan under den första tiden och tillsammans med hans och Johannas föräldrar har vi hittat fungerande regler och rutiner. Skolan har haft informationsmöten med alla föräldrar och de flesta har tyckt att åtgärderna är helt okej.
AnnaSofia är nöjd med de insatser Montessoriskolan gör för att hjälpa Johanna till en bra och frisk skoltid. Hon beskriver den svåra allergin som ett funktionshinder och hoppas att barnallergiåret som Astma- och allergiförbundet kickade i gång för en vecka sedan ska bidra till att ytterligare sprida kunskap och förståelse för allergiska barns behov och livsvillkor.