Luleå.
Lokalerna är anpassade för antalet patienter som besökte akuten år 2000. Sedan dess har stora förändringar gjorts i länets sjukvård. Berit Flink, verksamhetschef på akutmottagningen, nämner nedläggningen av akutkirurgin i Kalix och Piteå.
– Trycket på Sunderbyn har ökat, säger hon.
"Olidlig värme"
Ventilationssystemet har inte kapacitet för det ökade antalet patienter och anställda. Enligt skyddsombuden kan det vara uppåt 30 grader i lokalerna, oavsett utetemperatur. Det gäller kirurg- och medicinexpeditionerna men även väntrummet.
– Vi höll på att dö i sommar eftersom det är så varmt. Det är helt olidligt, säger Margareta Drugge, skyddsombud.
Hon säger att fem–sex personer vistas i en expedition som är anpassad för två, vilket leder till syrebrist. Dessutom ska allt fler datorer och skärmar rymmas i lokalerna. I anmälan till Arbetsmiljöverket står även att ljudnivån är oacceptabel.
– Jag kan bara instämma. Den här akutmottagningen är inte anpassad för det antal patienter vi har varje dag, säger Berit Flink.
Ombyggnad krävs
Någon snabb lösning finns inte i sikte.
– Det finns en ombyggnadsplan för Sunderby sjukhus, en ombyggnad tar många år att göra. Men vi har en plan för det här. Det handlar om att ta bort någon vägg men vi måste först undersöka möjligheterna att göra det, säger Berit Flink.
Per Berglund, chef för division opererande specialiteter, har svarat på skyddsombudens anmälan. Enligt honom går det inte att förbättra ventilationen i nuläget, då systemet redan går på max.
Arbetsmiljöverket kommer att inspektera akutmottagningen under hösten.