Det där med mode är nog inte så dumt ändå. Visst finns det sanslöst korkade nycker, typ att bygga mat på höjden och fritera persilja, men just nu blåser det finfina trendvindar över matvärlden.I takt med att vi sabbar vår egen planet fortare och fortare börjar allt fler vilja trycka på bromsen. Vi vill handla miljövänligt, närodlat och så svenskt som möjligt. Upproren börjar mullra mot idiotiska tillsatser, telefonkatalogslånga innehållsförteckningar och fuskmentaliteten hos producenterna.När Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken (Ordfront) släpptes för ett år sedan väckte den ett välkommet rabalder. Han avslöjade de grövsta bluffarna inom livsmedelsindustrin och gjorde det helt i rättan tid. 60. 000 exemplar såldes i ett nafs och när boken kom i pocket såldes 15.500 första veckan. Det säger väl en hel del om intresset för att återerövra bra, god, schysst och vettig mat.Nu kommer uppföljaren, boken Äkta vara, som råder oss vilsna konsumenter om hur vi ska handla för att slippa skräp i maten.Sämre modeflugor har man väl hört talas om? Buffaloskor, syrablekta jeans och kalsingar innanför badbyxorna är nycker vi helst vill glömma. Men bättre mat? Den trenden får gärna stanna, parkera och gjutas fast i betong.