ACT ingår i den så kallade tredje vågen av kognitiv beteendeterapi, där man fokuserar mer på livssammanhang och mindre på att få bort det som är negativt i livet.
- Det handlar om att normalisera det faktum att livet bitvis gör ont. Att livet går upp och ned är ett normaltillstånd, och vi kan skapa problem för oss själva om vi tror att vi i varje stund ska må bra, säger Fredrik Livheim, som är projektledare vid Forum - Forskningscentrum för psykosocial hälsa, vid Maria Ungdom och Karolinska Institutet.
Fredrik Livheim har utvecklat en metod som kallas ACT - Att hantera stress och främja hälsa, som han lär ut till psykologer, läkare och skolkuratorer, för att de ska kunna använda metodiken i sitt arbete med ungdomar.
Ett mål
För att förklara tar Fredrik Livheim ett exempel med en överviktig person som vill gå ner i vikt. Inom traditionell behandling börjar man med att försöka få personen att tappa kilon så att hon sedan kan börja leva sitt liv.
- Inom ACT börjar man i andra ändan, fokus ligger på hur personen skulle vilja leva sitt liv. Att gå ner i vikt blir en bieffekt av de mål personen sätter upp. Man nämner inte ens ordet kalorier, förklarar han.
ACT har även visat sig ha goda effekter vid behandling av smärtpatienter. I en studie vid Karolinska sjukhuset med barn och ungdomar med kronisk smärta, fick en grupp patienter behandling med ACT medan en den andra gruppen fick behandling av läkare, sjukgymnast, arbetsterapeut och smärtlindrande medicin.
- Resultatet visade att ACT-behandling gav större effekt, berättar Fredrik Livheim, som även har lärt ut ACT i gymnasieklasser i Uppsala, vilket resulterade i att ungdomarna mådde bättre och stressade mindre. Ett resultat som höll i sig två år efter kursen.
- Normalt får man bra effekter direkt efter en behandling och sedan klingar de av med tiden, men med ACT kan man se att behandlingsresultatet verkar vara lika stora och i vissa fall större i långtidsuppföljningar. n