50-talsromantiker med förkärlek för finsk design

Matredaktören Malin ­Eriksson från Luleå ser alltid till att ha ingredienser till en enkel middag och goda drinkar hemma. Allt för kunna bjuda hem folk spontant utan att behöva tänka på förberedelserna. I stället för snittblommor har hon alltid färska örter i det röda Marimekko-köket för att höja trivselfaktorn. I trerummaren i Sickla strand kretsar nämligen mycket kring samliv med vänner och grannar.

Norrbottens län2006-10-31 06:00
Med den rådande bostadssituationen i Stockholm låter det nästan lite för bra för att vara sant. Och det är förståeligt att Malin Eriksson drar sig lite att berätta för folk hur hon fick sin lägenhet i Sickla strand. Efter att ha hyrt i andra hand av en kompis i Blackeberg i fem månader fick hon tag i en perfekt trerummare via Pressens pensionskassa. Från lägenheten på sjätte våningen av tio har hon en fantastisk utsikt över Sickla strand och Järla sjö. - Jag vågar knappt berätta det för stockholmare, de blir ju provocerade, skrattar Malin. Att bara behöva vänta i fem månader på en lägenhet så centralt och dessutom i sådant fint skick hör inte till vanligheterna, verkligen inte i Stockholm. - När jag ringde till Pressens pensionskassa sade de bekymrat att det kunde dröja upp till ett år innan jag kunde få en lägenhet. Men det tycker jag är jäkligt kort tid! säger Malin. <BR><SPAN class=mr><BR>Tydlig 50-talskänsla <BR></SPAN>I huset bor många journalister, och likaså i husen intill. - Det här är ett riktigt journalistghetto. Många är journalister i 30-årsåldern och det är inte särskilt svårt att få kompisar här, säger Malin. Lägenhetens 70 kvadratmeter är uppdelade på kök, sovrum, ett stort vardagsrum samt ett extra rum, eller pianorummet som Malin kallar det. Inredningen har en tydlig 50-talskänsla och många av möblerna är loppisfynd eller ärvda favoriter. - Jag är en 50-talsromantiker ... blandat med Ikea. Oftast handlar jag saker på antikaffärer och loppisar, säger Malin. Här och var avslöjar sig kärleken till finsk design. Ittala och framför allt Marimekko får ta stor plats i trerummaren. Den vackra Arabiakaffekannan som vi serveras kaffe ur har Malin haft sedan hon var 16 år. - Den fick jag ta av mamma och pappa direkt när jag flyttade hemifrån. Den kommer jag aldrig att vilja göra mig av med. <BR><BR><SPAN class=mr>Personlig historia <BR></SPAN>I pianorummet finns många sådana möbler och prylar - saker som har en alldeles egen personlig historia som är omöjlig för utomstående att läsa av. Som gåsen på pianot. - Den köpte jag innan jag skaffade mig mitt första hem. Den har hängt med länge och håller på att rasa samman nu. Den är gjord av papier-maché och är ganska ömtålig, säger Malin. På en punkt skiljer sig pianorummet från de övriga rummen. - Det här är det enda rummet där jag har tavlor på väggarna. När jag flyttade in så målade jag om alla väggar och efter det ville jag inte börja spika i dem. På ena väggen hänger alster av favoritkonstnären Brita Weglin. - Jag trodde att det var två skalbaggar på bilden, men så fick jag höra att det är två kvinnokön, skrattar Malin. <BR><BR><SPAN class=mr>Ärvda möbler och loppisfynd <BR></SPAN>I ett av rummets hörn står en lampa som tidigare stod hos ­Malins farmor. Bredvid står pinnfåtöljen Mademoiselle av finska Ilmari Tapiovaara. Den tingade Malin hos en moster när hon var tio år, föga anande hur populär den skulle bli på 2000-talet. Även i vardagsrummet finns ärvda och loppisfyndade möbler från olika årtionden. Soffan från Bokoncept är visserligen ny, men den lyckas ändå smälta in i resten av rummet som består av ett vardagsrumsbord från 30-talet, stolar som är ärvda av farmor och Dux-fåtöljer köpta i Luleå för 250 kronor - för båda. Stilen är genomgående i hela lägenheten. På sängen i sovrummet ligger kuddar med Stig Lindbergtyg, en gammal stol som faktiskt kommer från reproavdelningen på Norrbottens-Kuriren där Malin jobbade bland annat som nöjesredaktör på 90-talet, och i fönstret står annorlunda krukor som även de har en rolig historia. - De kommer från en man som heter Alf Larsson i Prinsnäs. Min faster hittade dem på hans vind och tänkte direkt på mig. <BR><BR><SPAN class=mr>Grannarna äter tillsammans <BR></SPAN>Längs ena väggen finns en lång rad med garderober. Men precis som de flesta andra andra Malin ändå förvaringsproblem. Särskilt i köket, där det mesta i köksutrustnings- och matlagningsväg finns gömt i skåp och lådor. Matjournalist som hon är har hon lagrat på sig en del under årens lopp. Härinne tillbringas mycket tid. - Jag har lärt känna ganska många grannar och vi brukar käka tillsammans. Jag oroade mig för att flytta till Stockholm för alla sade att man måste ha en kalender för att kunna boka in tider att träffas. Själv är jag en sådan som gillar när man bara kan komma över. Det känns inte som ett riktigt hem om man måste åka hem och städa först när det ska komma någon, säger Malin. För att kunna bjuda in grannar och vänner spontant ser Malin alltid till att ha ingredienser till en middag och goda drinkar hemma. - Jag kan inte tycka att det är trivsamt om jag inte har basilika hemma. Jag har färska örter hemma i stället för snittblommor. <BR><BR><SPAN class=mr>Reser mycket i jobbet <BR></SPAN>Malin flyttade från Luleå 1999, då hade hon jobbat med bland annat nöjesjournalistik på Norrbottens-Kuriren i tio år. - Jag märkte att min sida började handla mer och mer om mat och allt mindre om bio och band, berättar Malin. Hon sade upp sig och flyttade till Stockholm och blev redaktör på Sköna Hem för att sedan gå över till Allt om mat. - Det är ganska prestigelöst att jobba med mat jämfört med inredningsbranschen, där är det en helt annan snobbism. I nuvarande jobbet reser Malin mycket, hon har gjort många restaurangguider, bland annat i Köpenhamn och Reykjavik. Till vardags testar hon och resten av redaktionen recept tillsammans med kockar i redaktionens provkök. För en utomstående verkar en särskild del av jobbet helt klart som den bästa - att hon sällan behöver ha med sig matlåda. <BR><BR><SPAN class=mr>Bra knivar viktigt i köket <BR></SPAN>Även om hon jobbar med mat hela dagarna så finns intresset även på fritiden. Det avspeglar sig inte minst i köksutrustningen. Knivarna är av högsta klass och vassare än man kan föreställa sig. - Det är knivar med keramisk egg från Kyocera. De är de vassaste knivarna jag har haft. Men man måste vara försiktig med dem. Tappar du dem i golvet eller skär i något som är fryst kan de gå sönder. Bra knivar är en förutsättning för att lyckas i köket menar ­Malin. - Det viktigaste är att ha bra knivar. Sedan tycker jag väl att alla borde ha en stavmixer hemma. Det är världens bästa grej. Stavmixern är den pryl jag använder oftast, den är ju även en visp, en iskross. Så en bra mixer tycker jag alla borde ha. Det blir inget roligt att laga mat om man inte har riktiga grejer. Det blir ju som en kamp. När Hemmavid är på besök bjuds vi på Malins favoritpasta. Mycket tomat, räkor, vitt vin och färska örter är några av ingredienserna. Receptet får du på sidan fem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!