"Vi vill bidra till ett smartare samhälle"

Genom sin nya trådlösa infrastruktur med sensorer vill Pite energi bidra till en smartare stad. I sommar hoppas de kunna placera ut sensorer som mäter temperaturen i vattnet vid flera badplatser.

"Vi ser många möjligheter med de digitala sensorerna", säger marknadschef Anders Ådemo vid Pite energi.

"Vi ser många möjligheter med de digitala sensorerna", säger marknadschef Anders Ådemo vid Pite energi.

Foto: Tommy Norin

Norrbottens Affärer2020-05-04 07:00

Sedan förra året har Pite energi byggt upp en trådlös infrastruktur med sensorer som kan skicka information om allt från luftfuktighet, temperatur, vibrationer och buller. Systemet benämns Lora Wam.

Johan Nilsson är tillförordnad vd och ansvarig för bolagets bredbandsutbyggnad. Han och marknadschef Anders Ådemo berättar att inför lanseringen hämtade de inspiration från Öresundsregionen, som nått långt med sitt system med trådlös information.

Hittills har Pite energi placerat ut sex stationer med antenner och 100 sensorer runt om i Piteå kommun.

– Det gör att vi täcker Piteå centrum och de flesta byarna inom Piteå kommun. Lora Wam bygger på att man når långt med de radiosignaler det handlar om och sensorerna pratar väldigt lite med varandra vilket gör att batterierna i dom räcker länge, säger Johan Nilsson.

Pite energi har placerat sensorer i ett eget ställverk, där sensorerna bland annat skickar information om temperaturen i ställverket. Men Johan Nilsson och Anders Ådemo pekar på att användningsområdena för Lorasystemet är oändliga.

Piteå församling har köpt sensorer som skickar information in i kyrkans datorer om temperaturen i församlingsgårdarna.

– I sommar hoppas vi att kunna placera ut sensorer som mäter temperaturen i vattnet vid badplatser, säger Anders Ådemo och fortsätter:

– Vi har utvecklat våra tjänster som att övervaka fjärrvärme och Pite energi kan hålla koll så att kunden har rätt temperatur i sina lokaler med hjälp av sensorer. Vi tror att fler kunder kommer att vara intresserade av det. Vi har dialog med flera potentiella kunder. Det kan ju vara intressant att exempelvis få information om det är fukt i källaren.

Det finns fler användningsområden, som att mäta snödjup, vattennivåer, och att hålla koll på om en dörr står öppen.

Anders Ådemo säger att verksamheten med sensorerna är kundorderstyrd. Pite energi har inte lagt upp något lager med sensorer utan väljer att ta fram produkten beroende på kundens behov.

Piteå kommuns renhållnings- och vattenbolag Pireva har tidigare aviserat ett system som handlar om att placera chips (sensorer) i soptunnor, där sensorn larmar när tunnan är full. Här ser Pite energi en möjlighet att implementera Lorasystemet.

– Vi pratar med Pireva om det. Man kan placera sensorer i både containers, soptunnor och vid återvinningsstationer, säger Anders Ådemo och tillägger:

– Vi vill bidra till att skapa ett smartare samhälle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!