Tord om Escape room: "Ville göra något eget"

Tord Jansson lämnade sitt jobb i januari för att direkt kasta sig in i ett nytt sammanhang. 5 augusti öppnar han Sveriges nordligaste Escape room.

Foto: Jenny Stjernström

Norrbottens affärer2019-07-25 14:00

– Jag är en mycket driven person och min drivkraft har alltid varit ge människor möjlighet att utmana sig själv och utvecklas, därför var det här något jag ville testa, berättar den nyblivna egenföretagaren Tord Jansson.

Under augusti öppnar han Sveriges nordligaste Escape room och bokningarna har redan trillat in.

– Det har legat en massa jobb bakom det här, mer än heltid så att säga, berättar Tord.

För att få inspiration till hur han skulle bygga upp sina utmaningar har han besökt flertalet Escape room runt om i världen.

– Ett Escape room är en utmaning där en grupp blir instängd i ett rum under 60 minuter och på den tiden ska de tillsammans lösa en utmaning. Det sker i form av gåtor, sökande av ledtrådar och genom att följa den berättelse som finns med som en röd tråd för att komma vidare, berättar Tord och fortsätter:

– Gåtan löses genom att man hittar ledtrådar bland rekvisitan som i sin tur leder till andra ledtrådar och koder. Det gäller att vara klurig och att samarbeta.

Hinner gruppen på 60 minuter lyckas de "rymma" och då har det klarat av just detta Escape room.

Tord lämnade Harads som 16-åring för att bege sig till Danmark och utbilda sig till bagarlärling, men bytte bransch och hamnade i Boden på ett kundtjänstbolag.

Sedan 1996 har han jobbat inom tjänst- och serviceyrken och de senaste 18 åren i ledande befattning.

När han förra året var med en grupp på ett Ecsape room fastnade han direkt och insåg att det var de han ville hålla på med.

– Det går att köpa färdiga utmaningar där rekvisita, ledtrådar, mekanik, bakgrundshistorier och gåtor ingår, de kostar från 250 tusen kronor och uppåt. Men då skall man fortfarande bygga allt runt omkring och anpassa rummen efter detta. Jag ville göra något helt eget med anknytning till Boden och Norrbotten, säger Jansson.

Till att börja med kommer en av utmaningarna, eller rummen som de också kallas, öppna. Det rummet kallas Arvet och handlar om att man ska hitta det stora arvet efter en egensinnig uppfinnare vid namn Nimbus Nilsson.

– Rekvisitan är köpt från olika loppisar och second hand-affärer och jag, med hjälp av min bror, har kommit på alla klurigheter. Därför är detta rum helt unikt, säger Tord.

De andra två rummen kommer öppna eftersom och går under namnen Bergets hemlighet, vilket är kopplat till forten och Bodens militärhistoria, och Hemsökt som anspelar på hemsökta hus.

Tord är just nu taggad upp till öronen.

– Jag hittade lokalen sex veckor innan jag kunde börja bygga och hade tänkt öppna redan för ett par veckor sedan, men på grund av vissa omständigheter har det blivit uppskjutet och jag har verkligen behövt ligga i, ler Tord och tillägger:

– Men jag har fått en del tips av andra ägare av olika Escape rooms, de har gärna delat med sig av sin kunskap, min bror har varit till en oerhörd hjälp - jag har ringt honom nästan varje dag. Hans roll som Creative Director där han med sin tidigare bakgrund som yrkesskådis har rätt känsla för dramatik och scenografi. Nu känner jag att jag är redo att släppa in folk och se deras reaktioner och höra deras skratt och "aha-upplevelser" när de löser gåtorna, det blir min belöning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om