Snarra och snus lockar finnar över gränsen

Handeln runt Sveriges gränser fortsätter att öka. Haparanda har Sveriges tredje största handelsindex efter Strömstad och Eda, det rapporterar EFN Ekonomikanalen.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Norrbottens Affärer2019-12-04 07:00

Mindre orter drar störst nytta av gränshandeln. Och handeln i Haparanda är inget undantag – här motsvarar den mer än en tre gånger så stor kommun.

Snus och svag krona ger bränsle till gränshandeln. Antalet finländare som åker över till Haparanda för att köpa snus är många, eftersom att förbud råder i Finland.

"De senaste åren har det varit mycket godis och tobak och det är de produkterna som vi är nischade på”, säger Johan Westring, butikschef på Gottebiten till EFN.

Gränshandeln är helt central i Haparandas näringsliv.

”Jag skulle uppskatta att 30-40 procent av de som är anställda i Haparanda har någon koppling till handeln, antingen som direkt arbetande eller som leverantör till handeln”, säger kommunstyrelsens ordförande i Haparanda, Sven Tornberg (C).

Att näringslivet vilar så tungt på en enskild pelare skulle också kunna innebära risker, men de tonas ner av kommunalrådet.

”Det där slår åt båda håll, ibland är det fördel Haparanda och ibland är det fördel Tornio och Finland. Så har det alltid varit”, säger han.

Trots att en så stor del av den regionala handeln nu bedrivs på den svenska sidan av gränsen så är relationerna med den finländska sidan goda. Vi har ett jättebra samarbete. Vi försöker komplettera varandra, både vad gäller handel och besöksnäring.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om