Bilbranschen kommer att förändras märkbart de närmsta åren, konstaterar Eva Lahti, director driver assistance hos Volvo cars. Hon jobbar med säkerhetsfrågor och besökte nyligen Luleå för att berätta om framtidens bilar.
– Vi ser att det är en övergång. Det handlar mycket om elektrifiering, digitalisering och uppkopplade bilar. Vi pratar om självkörande bilar på olika nivåer och vi pratar om shared mobility, det vill säga ett annat slags bilägande där man går ifrån att äga en bil till att vara delägare och låna en bil när man behöver det, berättar Eva Lahti för Norrbottens Affärer efter sin föreläsning.
Den största utmaningen är just de självkörande bilarna, eftersom de är utmanande på många olika nivåer.
– Dels att lösa den självkörande biten, och sen den legala aspekten. I dag är det inte lagligt att köra självkörande bilar någonstans i världen. Där måste alla jobba tillsammans, både bilföretag och myndigheter, för att hitta hur man ska göra det lagligt med rimliga krav.
Är det rimligt att det blir lagligt?– Ja. På sikt kommer det här vara ett säkrare sätt att framföra fordon på.
Varför är det säkrare?– Det handlar om att göra sig av med den mänskliga faktorn. Vi måste jobba med att hitta sätt för hur vi kommunicerar mellan bilar och infrastruktur för att stötta det här, så att bilen hela tiden tar rätt beslut. Vi jobbar mycket med machine learning, att lära bilen att känna igen hur den ska agera i olika situationer, att anpassa framförandet efter trafiksituationen, säger Eva Lahti.
Att hålla lagom avstånd till bilen framför och vara beredd på att agera om något händer är relativt enkelt att lära en bil.
– Som människor tappar vi fokus efter ett tag, kanske kör vi lite för nära och har inte beredskapen som en maskin kan ha hela tiden. Maskinen kan alltid se till att vi har ett lagom avstånd till bilen framför eller i sidled. Den blir aldrig trött, den håller alltid koll och är vaken.
Finns det några fördelar hos den mänskliga faktorn som en maskin aldrig kommer att nå upp till?– Jag ska inte säga aldrig. Men en stor fördel vi har som människa jämfört med en maskin är att vi kan sätta in saker i kontext på ett annat sätt. Man kan lära en maskin att känna igen vissa situationer. Men som människa klarar man även att tolka situationerna runt omkring och emellan, även om det är en situation man aldrig varit i tidigare.
Kan en självkörande bil hantera ett norrbottniskt vinterväglag på en landsväg med renar, lika bra som en norrbottning som är van vid att köra den sträckan?– Inte de första åren. På sikt, ja. Men de första bilarna som är självkörande kommer inte kunna hantera de situationerna. Om vi pratar riktigt självkörande bilar, där du som förare kan göra något helt annat och där bilen tar ansvar, kommer det till en början vara begränsat till vissa trafiksituationer, vägar, tider på dygnet och väderförhållanden. När inte alla de här villkoren är uppfyllda kommer du inte kunna aktivera självkörningen. Sedan kommer det här att utökas, vi kommer få fler och fler körfall där vi kan använda det här, förklarar Eva Lahti och fortsätter:
– Men Norrbotten på vintern med snö och renar är inte högst prioriterat för det här. Högst upp på listan är vanliga motorvägar, utan oskyddade trafikanter och djur på vägen. Men på sikt, absolut. Vi får se hur det går, för än så länge har det tagit längre tid än vad alla har trott att alls få något på vägarna. Det kan mycket väl vara så att när proppen går ur så går det snabbare.
Varför har det tagit längre tid än man trodde?– Jag tror att man har underskattat dels komplexiteten och dels maskineriet som krävs när det gäller lagstiftning.
När har vi självkörande bilar här i Norrbotten?– Det vågar jag inte sia om.
Kommer vi få uppleva det under vår livstid?– Ja det tror jag absolut.
Skulle du säga att självkörande bilar är framtiden?– Ja. I början kommer det vara fokus på optimala vägförhållanden, men sedan kommer det att expandera.