Samsungs vinst halveras

USA:s centralbank FED sänkte räntan enligt förväntan på torsdagen. Och nu har också kvartalsrapporterna för Facebook, Apple och sydkoreanska Samsung redovisats. Här är nattens börsnyheter i korthet.

Foto: Ahn Young-joon

Norrbottens Affärer2019-10-31 07:43

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) sänker styrräntan med 0,25 procentenheter till intervallet 1,50–1,75 procent. Räntebeskedet ses som en åtgärd för att försäkra sig om att den amerikanska ekonomin kan stå emot ett globalt handelskrig utan att hamna i recenssion.

"Feds sänkning i dag är bara ytterligare ett tecken på att vi kommer att ha låga räntor under en väldigt lång tid. Lyckas Riksbanken höja räntan så blir det en höjning och inte mer – och det är ju också det Riksbanken säger i sin egen prognos. Jag tycker inte att man behöver vara orolig för snabbt stigande bolåneräntor, med andra ord", skriver sparekonom Frida Bratt på nätbanken Nordnet till TT.

Världens största mobiltillverkare Samsung redovisar halverat vinst i kalenderårets andra kvartal. Verksamhetsvinsten under kalenderårets andra kvartal blev 7,8 biljoner won (65 miljarder kronor)

Det är snäppet mer än den preliminära siffra som släpptes häromveckan, trots det innebär det en vinstnedgång på 56 procent.

Samsung förklarar detta med hård prispress på bland annat processorer i branschen.

It-jätten Apple redovisar både större omsättning och vinst än vad analytikerna hade spått för det senaste kvartalet.

Apples vinst uppgick till 13,7 miljarder dollar, motsvarande 132,3 miljarder kronor – en ökning med 4 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Omsättningen uppgick till 64,0 miljarder dollar, 2 procent över prognoserna.

Försäljningen av företagets viktigaste produkt, Iphone, minskade dock med 9 procent. Det är fjärde kvartalet i rad som Iphone-försäljningen faller. Bolagets omsättningsökning kommer i stället från förbättrad försäljning av klockor och surfplattor.

Facebook visar upp ett bättre resultat än väntat för tredje kvartalet. En avgörande faktor är stigande annonsintäkter.

Nettointäkten för it-jätten landade på drygt 6 miljarder dollar, mot drygt 5 miljarder dollar motsvarande period förra året.

Aktien sjönk inför att delårsrapporten presenterades men steg sedan i efterhandeln med runt 3 procent.

Närmare 2,5 miljarder användare nyttjar Facebook varje månad, enligt delårsrapporten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om