Priserna på fritidshus faller: "Kan bekräfta nedgången"

Medan försäljningen av bostadsrätter och villor tuffar på i länet – så faller priserna på fritidshus. En anledning kan vara det skärpta amorteringskravet, menar fastighetsmäklaren Stefan Bergstedt.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Norrbottens Affärer2019-05-09 08:22

Under de senaste tolv månaderna har priserna för fritidshus sjunkit i Luleå och Piteå. Mest i Piteå där priserna sjunkit med 5 procent under det senaste året.

– Jag kan bekräfta den nedgången. Den har vi känt under förra året. Jag tror det beror på det skärpta amorteringskravet. Vilket innebär att flera kommer i det läget att man måste amortera mer om man har en hög belåning på det man köper, säger Stefan Bergstedt, franchisetagare och fastighetsmäklare för Fastighetsbyrån i Piteå.

Vad tror du om årets försäljning av fritidshus?

– Det är ett oskrivet blad fortfarande. Vi har tjuvstartat lite grann med ett par försäljningar av fritidshus. Intresset för de vi lagt ut nu har varit väldigt stort. Nu är det fina lägen och läget är alltid avgörande för hur intressant det är, speciellt när det kommer till fritidshus.

Vilka förväntningar ska man ha om man ska sälja sitt fritidshus?

– Prisbilden har gått stadigt uppåt under många år. Jämför man priserna nu med för fem år sedan så har det varit en uppgång. Men förra året var en rekyl. Jag tror att man kan förvänta sig och få lite bättre betalt i år än förra året. Marknaden vänjer och anpassar sig efter de förutsättningar som råder, säger Stefan Bergstedt.

Vad tycker du om amorteringskravet?

– Jag tycker nog ändå att det fyllt en funktion. Vi har ett avlångt land och en sådan regel påverkar oss olika. I storstäder var det ett behov eftersom att marknaden var överhettad. I vår landsända har vi betydligt lägre prisbild än söderöver. Därför har inte den vanliga bostadsmarknaden, bland villor och bostadsrätter, i länet påverkats någonting av amorteringskravet.

I Luleå har priserna på fritidshus sjunkit med 2 procent under de senaste tolv månaderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om