Efter 25 år är Skördefest- och miljödagar i Boden en av regionens största mötes- och marknadsplatser för livsmedelsproduktion, hantverk, miljöföretag, hälsoföretag och kulturarbetare.
Besökarna kan se fram emot allt ifrån lokalproducerat kött, nyplockade bär, härfiskad fisk, närslungad honung och närodlade grönsaker i mängder, till jaktfrågor och information om det mesta som rör hållbarhet och lokal produktion.
– Förberedelserna inför helgen rullar på, säger Ulf Eriksson från Miljöboden som arrangerar skördefesten för femte gången. Det ser ut att bli just under 200 utställare i år och som vanligt kommer det att finnas någonting för alla.
Varför är skördefesten viktig?– Dagarna är viktiga för hela omställningsproblematiken. Vi måste alla hjälpa till att vrida om samhällsutvecklingen så att vi får en långsiktigt hållbar utveckling. Vi har en blygsam målsättning med dagarna, att vara en mötesplats mellan konsumenterna och de som producerar den lokala maten med mera. Vi önskar att vi kan bidra till ökad kunskap om den här viktiga frågan, säger Ulf Eriksson.
Genom att välja närproducerade och miljövänliga varor kan varje konsument bidra till minskad miljöförstöring genom att transporterna minskar, menar arrangörerna. Dessutom bidrar man till att skapa arbetstillfällen i regionen.
Vad är nyckeln till att skördefesten fortsatt är så populär?– Dels att hållbarhet är en viktig fråga, dels arrangemanget i sig där vi är oerhört måna om vilka utställare som kommer och att det är kvalitet i produktutbudet. Besökarna vet att vi satsar på lokalproducerat och miljövänligt.
Skördefest- och miljödagar håller öppet fredag till söndag i kyrkstugs- och Norrbottensgårdsmiljön på Björknäsområdet i Boden.