För ett år sedan projektanställdes Anna Andersson som tillväxtstrateg i Övertorneå kommun. Med den nya tjänsten hoppades kommunen att kunna stärka och utveckla företagsklimatet. Tjänsten finansieras med medel från Tillväxtverket.
När det var dags för den årliga rankingen bland svenska företag klättrade Övertorneå 27 placeringar från förra året. Det är den näst bästa placeringen på tolv år.
– Det är självklart kul att vi går framåt i undersökningen men det finns väldigt mycket kvar att göra så jag ser den främst som en att göra-lista för de områden där vi måste bli bättre, säger Anna Andersson och fortsätter:
– När det gäller service till företagare som till exempel hur vi tillämpar lagar och regler, om vi har rimliga handläggningstider och om vi är lätta att få tag på när man har frågor så får vi våra bästa betyg under hela 2000-talet så jag känner absolut att vi som kommun blir bättre och bättre på att förstå de behov som företagare har. Alla i kommunhuset ska se vikten av ett bra företagsklimat och det handlar inte bara om att få behålla enskilda stora arbetsgivare utan också om att vara en attraktiv kommun att bo kvar i eller att etablera sig i som företagare. Sånt tar tid att bygga upp och är svårt.
En av de första åtgärderna för att utveckla näringslivet i Övertorneå var att börja med regelbundna besök hos företagare där kommunalrådet och kommundirektören också är med. Under året som gått har de varannan vecka besökt någon av kommunens alla företagare.
– Vi vill visa företagare hur viktiga de är för vår kommun, att de är centrala för kommunens utveckling och överlevnad. Att jag och kommunalrådet Tomas Mörtberg alltid är med är inte bara symboliskt såklart, det handlar om att våra företagare ska kunna ventilera sina eventuella problem eller frågor direkt med oss som är med där beslut fattas, det ska inte vara krångligt för företagarna att komma med förbättringsförslag, det är ju något vi välkomnar, säger Peter Juntti, kommundirektör.
– Efter besöken har jag ofta långa listor i anteckningsboken. Ibland är diskussionerna vi har med företagare mer generella och kan handla om utmaningar med framtidens kompetensförsörjning eller exempelvis om hur man kan jobba med vandrings- och skoterleder för att göra platsen mer attraktiv för besöksnäringsföretag. Men ofta är det väldigt konkreta problem som dyker upp, säger Anna Andersson.
I undersökningen från Svenskt näringsliv uppger drygt 61 procent att de aldrig övervägt att flytta sitt företag från kommunen medan nästan 27 procent någon gång funderat på att flytta.