Överkalixbon vann kungligt pris

På onsdagen var det dags för regionfinalen i priset Årets nybyggare, där årets främsta företagare med utländsk bakgrund i region norr utsågs. Överkalixbon Mohammad Shammout fick ta emot utmärkelsen som Årets Nystart och ärades med H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris.

Mohammad Shammout, Överkalix, ärades med kungligt pris på onsdagen.

Mohammad Shammout, Överkalix, ärades med kungligt pris på onsdagen.

Foto:

Norrbottens Affärer2019-09-19 13:23

Mohammad Shammout fick ta emot utmärkelsen som Årets Nystart då regionfinalen i H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris till företagare med utländsk bakgrund, ägde rum på Residenset i Umeå. Mohammad grundade företaget Pet Blanche i Överkalix.

– Som geolog tvingades han fly från Syrien och hamnade i Turkiet där han arbetade i en djuraffär, medan resten av hans familj var på flykt. Efter ankomsten till Överkalix och familjen slutligen är samlad kunde han blicka framåt och praktiserade på en hundfrisering. Med många goda människor hjälp lyckades han etablera och expandera sin verksamhet inom ett bristområde i norra Sverige, säger Emanuel Dohi, ordförande i nomineringskommittén för H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare i region Norr.

Regionfinalen ägde rum på residenset i Umeå och elva företagare gör upp om regiontiteln och en plats i finalen i Stockholm.

Vinnarna från Region Norr kommer nu att möta vinnarna i de övriga 4 regionfinalerna när Sverigefinalen på Stockholms Slott går av stapeln den 4 november.

– Årets finalister visar vilken innovationskraft och bredd det finns bland företagare med utländsk bakgrund i region Norr. Det var ingen lätt uppgift att utse våra vinnare och jag är mycket stolt över att vi kan visa upp framgångsrika företagare med utländsk bakgrund som inspirerar och utgör mycket goda förebilder. De kommer alldeles säkert att starkt utmana förtagarna i den nationella finalen på Stockholms Slott, säger Emanuel Dohi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om