Företagarna och Luleå kommun gjorde gemensam sak och bjöd in småföretagare i Norrbotten till en frukost på temat offentlig upphandling.
Offentlig sektor gör genom offentlig upphandling inköp för omkring 680 miljarder kronor årligen. Enligt Företagarnas undersökningar är bara 27 procent av de små företagen med upp till 49 anställda med och lägger anbud. Den siffran vill de ha upp.
– Genom att få in fler anbud från små företag förbättras även möjligheten för offentlig sektor att göra bättre affärer för skattepengarna. Företagarna vill att fler lokala företag blir leverantörer till kommunen och då behöver fler företag lämna anbud, säger Magnus Johansson som är upphandlingsexpert hos Företagarna.
Han menar att det finns många myter kring upphandling, som till exempel att det skulle vara svårt för småföretag att komma in på den offentliga marknaden. Direktupphandling lyfter Magnus Johansson som en gyllene väg för de mindre aktörerna.
I lagen om offentlig upphandling kan varor, tjänster och byggentreprenad direktupphandlas upp till 615 312 kronor. För välfärdstjänster är den summan 2 156 469 kronor.
– Vi ser gärna att de annonseras också. Den som köper in bör fråga minst tre olika även här för att säkerställa att de får ett bra pris, säger Magnus Johansson.
Företagarna har tagit fram en småföretagarvänlig upphandlingspolicy med sju punkter som är särskilt viktiga. I policyn uppmanas kommunerna att träffa småföretagare regelbundet, ställa relevanta krav som inte utesluter små företag, att dela upp kontrakt och ramavtal så att små företag får större möjlighet att lämna anbud, att följa upp, utesluta oseriösa leverantörer, sprida information och motverka otillåtna direktupphandlingar.
– Vi har tagit höjd för småföretagarna och jobbar efter den policy som Företagarna tagit fram. Upphandlingar över 100 000 kronor annonserar vi och vi kommer att göra om våra riktlinjer för att nå fler lokala aktörer, säger Josephine Wihlson som är Luleå kommuns inköpschef.
Vad är det viktigaste en småföretagare ska ta med sig om offentlig upphandling?
– Framför allt tycker jag att man ska se de affärsmöjligheter som finns att göra affärer med det offentliga. Det offentliga är en ganska trygg part att ha att göra med. Om man inte har gjort affärer förut med det offentliga så kasta er ut och ge er in i direktupphandlingarna, säger Magnus Johansson från Företagarna.
Var börjar man?
– Gå på dialogträffarna som kommunerna håller i för att få reda på saker inför en upphandling till exempel. Sen kan man förkovra sig på upphandlingsmyndighetens hemsida. På konkurrensmyndighetens hemsida finns också mycket skrivet om offentlig upphandling och hur det går till, säger Magnus.
Hälsoinspiratören Tina Persson är en av småföretagarna som serverats upphandling till frukost den här morgonen.
Vad tar du med dig?
– Att jag inte ska ge upp hoppet om kommunerna. Det är många som säger att det är så svårt att komma in hos kommunen, men nu vet vi att det inte behöver vara så svårt bara man hittar rätt människor, säger Tina Persson.
Någon aha-grej?
– Om man pratar med en chef inom kommunen kan man nästan behöva hjälpa dem, och berätta att det finns direktupphandlingar. Ju mer kunskap jag får inom det här området, desto lättare blir det, säger Tina.