I det nya regionala projektet RIT2021 satsas det totalt 60 miljoner kronor mellan 2019 och 2021 på utveckling med fokus på att skapa tillväxt i rymdsektorn.
Ett av huvudområdena är industrinära forskning, som i dagsläget innebär åtta samarbeten mellan rymdforskare vid Luleå tekniska universitet och ledande svensk rymdindustri.
Den 24 januari disputerar Kanika Garg med sin doktorsavhandling om automatiserade stratosfärballonger. I det första samarbetet av sitt slag har hon och SSC, Swedish space corporation, undersökt hur rymdforskning kan bli enklare och mer effektiv med hjälp av automatiserad styrning av stratosfärballonger.
– Det är stort att vara med och bidra med min kunskap för att lösa en teknisk utmaning för rymdindustrin. Samtidigt har det gett tillgång till data och annat underlag som annars hade varit svårt att få tag på, säger Kanika Garg.
Kent Andersson, SSC, har varit industrihandledare för Kanika Garg under forskningen:
– Att samarbeta med Kanika och LTU har varit en enorm möjlighet för oss att arbeta på djupet i ett spetsområde, med expertis som kan hjälpa oss att leverera en bättre tjänst till våra kunder, säger han.
Johanna Bergström-Roos är projektledare för RIT2021:
– Värdet av att föra samman den världsledande forskning och industri som vi faktiskt har här på hemmaplan är tydligt. Det är glädjande bevis att vi redan planerar fyra nya forskningssamarbeten mellan SSC och LTU, och ytterligare fem utvecklingsprojekt med GKN Aerospace och OHB Sweden inom ramen för RIT2021, säger hon.