Nya hedersdoktorn: "hedervärt och positivt"

Climeons ena grundare Thomas Öström och Norra skogsägarnas vd Pär Lärkeryd blir nya tekonologie hedersdoktorer vid Luleå tekniska universitet.

Climeons vd och grundare Thomas Öström (till vänster) och Norra Skogsägarnas koncernchef och vd Pär Lärkeryd blir nya teknologie hedersdoktorer vid Luleå tekniska universitet.

Climeons vd och grundare Thomas Öström (till vänster) och Norra Skogsägarnas koncernchef och vd Pär Lärkeryd blir nya teknologie hedersdoktorer vid Luleå tekniska universitet.

Foto: Climeon samt Calle Bredberg

Norrbottens Affärer2019-10-10 09:40

Luleå tekniska universitet utser varje år hedersdoktorer som en del i strävan efter öppenhet och kontakter utanför det traditionella forskarsamhället.

Thomas Öström är vd och en av grundarna av clean tech-bolaget Climeon AB. De tillverkar elektricitet av lågtempererad spillvärme från industrin och av geotermisk värme från jordens kärna.

– Det är riktigt, riktigt roligt med denna utmärkelse, framför allt med tanke på hur otroligt mycket kraft vi lagt ner på att ta fram den här tekniken och för att jag värderar den akademiska världen högt. Jag är djupt troende när det gäller vilken betydelse akademin har för att driva utvecklingen framåt i samhället, även i direkt koppling till företagande, säger Thomas Öström.

Norra skogsägarnas koncernchef och vd Pär Lärkeryd:

– Det är roligt, hedervärt och positivt på väldigt många sätt. Det ger mig en ny plattform för ökat samarbete mellan akademi, industri och skogsnäring i norra Sverige. Min filosofi är att det inte bara går att påverka framtiden, utan faktiskt vara med och uppfinna den. Jag tror väldigt mycket på att det måste finnas aktiva personer inom och utom universiteten som ser nyttan med samverkan för att få ut tillämpningen av forskningen i praktiken, säger Pär Lärkeryd.

Thomas Öström och Pär Lärkeryd utses till hedersdoktorer på universitets akademiska högtid den 9 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om