Ny delisatsning i Jokkmokk

Jokkmokks nyöppnade restaurang Arctic Deli tar de lokala råvarorna och håller den lokala matkulturen vid liv. Bakom satsningen står såklart lokala företagare.

Linn Huuva steker på lite blodplättar, en klassisk rätt inom den den samiska matkonsten.

Linn Huuva steker på lite blodplättar, en klassisk rätt inom den den samiska matkonsten.

Foto: Tommy Borg

Norrbottens Affärer2019-11-18 07:00

Samtidigt som kylan började krypa sig på Jokkmokk i september så slog den nya restaurangen Arctic deli upp portarna för första gången.

Bakom satsningen står fem lokala företagare som delar ägarskapet och tillsammans försöker förfina verksamheten. Det handlar om Annika Fredriksson, samiska matprofilen Linn Huuva, David Björkén och Jonas Vannar från Jokkmokks Bryggeri, och Annelie Päiviö som driver Hotell Åkerlund.

– Vi har pratat om det i flera år men vi har haft annat i vägen förut. Och det kanske är bra, för det känns som att det är ännu mer i tiden nu än någonsin med klimatsmart och hållbar mat. Människor vill verkligen veta var maten kommer ifrån och det är vad hela vår affärsidé bygger på, säger Annika Fredriksson.

– Det är bara se hur upprörande halloumi-grejen var i somras, när det belystes hur dåliga förhållanden djuren hade och hur mycket antibiotika användes.

Lokala råvaror och hållbar småskalig produktion är vad hela restaurangen bygger på. Maten hämtar mycket inspiration från den samiska matkulturen och det är Linn Huuva som till stor del satt sin prägel på menyn.

– Det är såklart mycket klassisk samisk mat, såsom blodplättar med gravad eller rökt älg. Det brukar vara barnens favorit. Min favoritmat är gravad sik så jag har experimenterat mycket med den. Det är riktigt gott med gin- och blåbärsgravad sik, säger hon.

Dryckesmenyn är satt av David Björkén som är sommelier och bryggmästare på Jokkmokks bryggeri. Även den är präglad av det lokala hantverket.

Men samtidigt som de försöker vara så lokalproducerade som möjligt så går det inte fullt ut i Norrbottens inland.

– Vi låter säsongerna och råvarorna styra menyn, det blir till exempel ingen sallad eller tomat just nu. Men vissa ingredienser som vi måste ha får vi köpa in eftersom de inte produceras här, säger Linn Huuva.

Den vardagliga restaurangdriften sköts av två heltidsanställda och en deltidsanställd, men vid större bokningar med specialmenyer kan förstärkning kallas in.

De har nu haft öppet i drygt två månader och känner sig nöjd med hur bemötandet varit från gästerna.

– Det har känts positivt, vi har fått höra att vi är en tårtbit som behövts fyllas i Jokkmokk, säger Annika Fredriksson.

– Framöver skulle vi också vilja erbjuda kurser och kunskap om samisk matkultur. Både för turister och för de som bor här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om