De har testat att göra eget salt från Luleälven och experimenterat fram ätbara ballonger med helium i. På restaurang Villgot lokal och mat i Luleå råder en avantgardisk stämning och i fören står kökschefen James Thompson och hejar fram sina kockar.
– Med lite utbildning kan man skapa så mycket mer än vad som bara möter ögat. Jag uppmuntrar verkligen kockarna här att tänka utanför boxen. Låt oss experimentera, leka och ha kul, säger han.
Ända sedan James kom till Norrbotten har han på ett eller annat sätt jobbat med utbildning av kockar. Numera jobbar han nära en gymnasieskola i Luleå.
– Jag älskar att träna upp praktikanter. En av våra praktikanter är där borta, och vi gav honom ett jobb, säger James och pekar mot Felix i köket som står och förbereder en beställning.
Framtiden ligger hos de unga, menar James.
– Om jag klagar på att det inte finns några kockar så måste jag se till de unga och tänka att på att träna upp dem. De måste bli bättre, för de kommer att vara min framtid. Att sprida min kunskap till de unga är minst lika viktigt som att jag lagar mat. Jag kanske behöver träna upp min nästa huvudkock för den är min nästa konkurrent. Jag behöver tänka på lösningen, inte problemet med för få kockar.
Hans passion för utbildning är tydlig. För några år sedan tog han fram ett eget utbildningsmaterial, eller sätt att följa elevernas utveckling, som till slut blev ett lyckat projekt med Arbetsförmedlingen.
– Om jag ser ett problem så gillar jag att göra någonting åt det. Den här foldern gjorde jag för att jag var så trött på att det inte fanns någon struktur. Den är uppdelad i segment och som kökschef är alla de här sakerna det jag letar efter hos unga människor. När du ser en kock på tv kanske du tänker att du också vill göra alla de där coola sakerna. Men du behöver lära dig grunderna innan du kan komma dit, annars blir det bara en enda röra, säger James.
Han lyfter fram 19-åriga Felix som ett gott exempel.
– Han kommer att ge de äldre kockarna här uppe, inklusive mig själv, en match. Jag älskar det och längtar efter den utmaningen för att det kommer att göra mig till en bättre kock. De som kommer tjäna på det här är gästerna – när kockar tävlar och utmanar varandra så betyder det fantastisk mat på bordet, säger James Thompson.
På Villgot serveras smårätter i vad de kallar en nordisk fusion-stil där råvarorna så långt som möjligt är så lokala som möjligt, men smakinfluenserna kommer från hela världen. Chefskocken James Thompson har bland annat jobbat i Paris, Milano, Rom, Japan och Nya Zeeland. I köket jobbar också en kock från Grekland och en från Skottland. Totalt är de fem i köket där det inte längre bara handlar om att göra mat som luktar gott, ser god ut och smakar gott.
– Det finns så många bra hemmakockar där ute och tv-program som inspirerar dem att göra fantastisk mat. När du går till en restaurang borde du få njuta av att smaka av mat som du inte kan göra hemma. Så jag försöker alltid pusha teamet här hårdare och längre för att det sätter standarden där vi borde vara, säger James.
Förut åt man på restaurang innan man gick på teater. I dag kan även restaurangen vara skådespelets höjdpunkt för kvällen och i kulisserna står kockarna och preparerar sina överraskningar.
– Jag vill att gästerna ska komma in och ha en upplevelse med oss och då behöver jag fånga deras uppmärksamhet. Det gör vi genom att skapa minnen och ha kul.
När James satte en födelsedagstårta på menyn kom en vd-herre fram och tackade för att de påminde honom om hur det var att vara nio år igen.
– Vårt jobb i köket handlar om att skapa känslor som påminner människor om deras ungdom, om goda tider, eller någonting annat viktigt i deras liv, förklarar James och forsätter:
– Matlagning är inte längre bara matlagning för mig, det är så mycket större. Vi kan göra någons dag bättre.