Luleåföretag lanserar unikt gruvsystem

I dag lanserar det Luleåbaserade företaget Mobilaris ett helt nytt system anpassat för gruvbranschen. ”Det är en revolutionerande innovation som möjliggör hittills olösta utmaningar för gruvindustrin”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Foto: Mobilaris

Norrbottens Affärer2019-08-26 12:42

Mobilaris stärker med denna unika innovation sin position som världsledande inom digitalisering av gruvindustrin. Systemet, som heter Mobilaris onboard, möjliggör förare av gruvfordon att navigera i underjordsgruvor med en noggrannhet av fem till tio meter utan en infrastruktur för positionering.

Boliden Kristineberg var den första gruvan som installerade systemet.

– Den förbättrade noggrannheten kommer att användas för att möjliggöra trafikstyrning, nätverksprestandamätningar och gruvsäkerhet, säger Peter Burman, programchef för gruvautomation på Boliden.

Mobilaris onboard inför också en unik funktion som närmast kan liknas med en radar för mötande fordon. Med hjälp av denna funktion kan det vanliga problemet med trafikstockningar i gruvan undvikas vilket ökar produktionseffektiviteten.

En annan funktion är säkerheten vid brand. Applikationen visar då vägen till närmaste räddningskammare, som nås på 30 sekunder till en minut. Tidigare kunde det ta en timme att räkna in alla gruvarbetare vid fara, något som nu klaras av på cirka nio minuter.

Enligt Andreas Suup, gruvchef på Boliden Kristineberg, finns det många fördelar med Mobilaris onboard.

– Tidigare var vi tvungna att hjälpa våra medarbetare och visa dem vägen i gruvan innan de tilläts vara själva i gruvan. Med detta system har vi insett att vi enkelt kan skriva var vi åka i systemet och sedan få en navigeringshjälp i gruvan. Det betyder att våra medarbetare kan komma till en produktionsplats med kort varsel. Vi måste kunna locka unga människor. Vi vill vara högteknologiska, och detta är definitivt ett steg mot att ta gruvindustrin till en högre digitaliseringsnivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om