27-åriga Linn Gerhardsson hade länge funderat på att hon skulle vilja göra något åt att kvinnor känner sig osäkra i utomhusmiljöer. Under sitt examensarbete till Civilingenjör inom produktdesign vid Luleå tekniska universitet fanns det tid att gå från tanke till arbete och hon utvecklade ett brottsförebyggande midjeband.
– Det är en stor frustration för mig att det ska vara så här i samhället. Under mitt examensarbete fick jag äntligen möjlighet att arbeta fokuserat för att lösa detta behov med otrygghet i utomhusmiljöer och att kunna skapa en produkt som skulle kunna hjälpa kvinnor, säger Linn Gerhardsson.
Enligt nationella trygghetsundersökningen ökade antalet personer som känner sig otrygga över att vara ute sent, från 22 procent till 28 procent 2016. Bland kvinnor steg det från 30 till 38 procent och män från 14 till 18 procent. Sedan dess har det inte skett någon större förändring. I undersökningen från 2018 uppger 42 procent kvinnor i åldern 20-24 år att de ofta väljer en annan väg för att de känt sig otrygga. Motsvarande bland män är 16 procent.
– Statistiken blir värre för varje år och tyvärr är det i ett sådant samhälle vi just nu lever i, att vi inte kan förneka att många kvinnor upplever stor otrygghet i utomhusmiljöer.
Tillsammans med bland annat poliser, självförsvarsinstruktörer, en före detta yrkeskriminell och hundratals kvinnor arbetade hon för att ta fram en helt ny produkt.
– De poliser som jag har haft som källor i det här arbetet har varit med från start till mål.
Linn Gerhardsson visste inte vad det skulle bli för något utan startade arbetet utifrån behovet. Det var först när hon gjorde sin marknadsundersökning som idén kom till henne.
– Det som framför allt finns på marknaden i dag för just det här behovet är försvarssprejer och överfallslarm och när jag gjorde min marknadsundersökning la jag märke till en stor grej som var gemensamt för nästan alla produkter på marknaden och det är att de marknadsförs som liten och diskret, vilket skulle lura förövaren.
Det tyckte hon var konstigt och till sin produkt landade hon i ett brottsförebyggande midjeband som ska signalera "Jag är larmad" till potentiella förövare.
Själva midjebandet är inte ett larm i sig, men om brott mot förmodan skulle ske används ett tillhörande larm som utlöses av en sprint.
– Det är inget som jag har kommit på utan det är ett befintligt larm men i exjobbet har jag utvecklat ett eget larmljud som jag kommit på fungerar mycket bättre så målet är att jag ska kunna skapa ett larm.
Examensjobbet slutade i en 140 sidor lång rapport och en modell av vad som sedan skulle bli Alarmwear. Under arbetets gång fick Linn från flera håll höra att det inte borde stanna i ett exjobb. Sedan examen 2018 har hon jobbat med det på heltid.
– Jag har haft kul hela tiden för jag brinner verkligen för det här. Det fanns en stor drivkraft i och med att jag själv upplevt dåliga erfarenheter när jag varit ute. Det är därför jag orkat kämpa.
Till årets SKAPA-pris, ett innovationspris till minne av Alfred Nobel, för unga uppfinnare i Norrbotten nominerade Linn sig själv och sin idé.
– Jag har hållit på med det här så länge och kände, få se om jag har någon chans att vinna.
När en expertjury sedan valde ut vinnarna stod det klart att Linn blev en av 25 i landet som tilldelades priset. I början av juli fick hon motta det av landshövdingen i Norrbotten.
– Det känns fantastiskt och att det är fler som tror på min idé. Det var en väldigt häftig upplevelse som jag nog bara får uppleva en gång i livet.