Isac Hellstén och Albin Nylund, båda 19 år och från Piteå, fick jobb vid skjutluckeföretaget Svalson direkt efter studentexamen.
– Jag gick teknikprogrammet och såg på Facebook att Svalson sökte efter juniorsäljare. Jag skickade in mitt cv och fick komma på intervju. Sedan blev jag anställd, säger Isac Hellstén.
Han arbetar med kundkontakter, gör uträkningar, tar emot beställningar och lägger order.
– Jag fick en bra introduktion och stöd av handledare. Jag tycker att jag hittat min roll och vill vara kvar, säger han.
Albin Nylund från Hortlax gick naturvetenskapliga programmet.
– Jag såg en annons, sökte jobbet som juniorsäljare och började arbeta i augusti förra året. Detta är ett bra första jobb. Det är fint att få arbeta i grupp och vara en del av ett socialt sammanhang, säger han.
Svalsons vd Maud Spencer säger att Strömbackaskolan är en bra rekryteringsbas. Ett exempel på det är Sara Elvelin, 25 år, som började på Svalson direkt efter den treåriga utbildningen vid industriprogrammet på Strömbacka.
– Jag praktiserade vid Svalson. Sommarjobbade och arbetade två dar i veckan under tiden jag gick i trean. Nu kör jag cnc-maskin och trivs jättebra.
Arvid Eriksson, 21 från Piteå gick likt Sara Elvelin på industriprogrammet. Efter studenten förra året arbetade han först vid verkstadsföretaget Härdteknik. Sedan ett år tillbaka är han på Svalson.
– En kompis tipsade om jobbet. Jag trivs jättebra.
Maud Spencer leder ett företag i snabb tillväxt, produktionen har ökat så kraftigt att i mitten av februari öppnades ytterligare en produktionsanläggning på Storheden i Luleå. Den kommer att skapa tio till tolv jobb och söktrycket har varit hårt. 200 personer sökte tjänsterna och rekryteringarna sker allt eftersom.
– Fastigheten är på 2 000 kvadratmeter. Där ska vi producera en speciell höj- och sänkbar skjutlucka. Vi har rekryterat folk via arbetsförmedlingen och via egna nätverk, säger vd:n.
Under 2016/2017 omsatte bolaget 66 miljoner kronor. Det ökade med 15 miljoner kronor till 81 miljoner kronor förra året. Under innevarande räkenskapsår räknar Maud Spencer att omsättningen går upp till 100 miljoner kronor. Hälften av omsättningen är export till bland annat Frankrike, Japan, USA och Kanada.