Familjeföretaget Berlins startade i Boden 1933 och har i dag klädbutiker i Boden, Luleå, Kalix, Skellefteå och Piteå. De senaste veckornas vikande försäljning i kombination med ovissheten om hur länge samhället kommer vara lamslaget av coronaviruset gör dock att samtliga butiker läggs ned och företaget försätts i konkurs.
– Tappar man stora intäkter och har kvar alla kostnader, då blir det så. Det går fort för ett företag om intäkterna minskar drastiskt och kostnaderna är kvar. Sedan är det svårt när man inte vet hur länge det här kommer att hålla på. Tar det två veckor, en månad eller flera månader? Man vet inte, säger Ove Segerlund, som äger företaget tillsammans med frun Annika.
Totalt blir ett 20-tal anställda av med jobbet – varav tre anställda i Piteå. Ove Segerlund har inga exakta siffror på hur mycket Berlins har tappat de senaste veckorna.
– Men jag har pratat med mina kollegor i modebranschen och i andra branscher också. Det handlar om 50–90 procent av intäkterna. Det håller inte länge och det är det regeringen inte förstår. Det är ett akutläge för företagen och man måste säkra upp om vi inte ska få en total katastrof i samhället.
Han tycker att regeringens åtgärder är alldeles för svaga hittills.
– Om vi skulle skjuta på momspengar eller arbetsgivaravgifter och sedan gå i konkurs, då står jag som personligt ansvarig för skulderna till staten. Att föreslå att man kan använda de pengarna ett tag, det hjälper inte. I deras mun lät åtgärderna oerhört mycket bättre än vad de i själva verket är. Jag har svårt att se att några företagare vågar ta den risken.
Mindre företag är de allra mest utsatta.
– När det händer en sådan här grej så står vi utan jobb från dag ett, alla pengar vi har satsat i företaget är borta och vi har skulder i företaget. Det är en jättetuff situation. Det är inte många företag som står sig i 87 år. Företaget har varit med om andra världskriget, fastighetskraschen, IT-bubblan och finanskrisen. Det har överlevt allt och kommit tillbaka, men den här gången gick det inte, säger Ove Segerlund.
Hur ser du på framtiden?– Det här gick så fort. Man är i chock och det är svårt att tänka framåt. Jag tror att många företagare står i samma situation. Vad fan händer nu, ungefär. Vi står inför en fruktansvärd tid. Det kommer ta många år för världsekonomin att reparera det här.