Eufåriskt möte i djurhagen

Det bräker högljutt i hagen hos Josefin Lundberg som driver företaget Eufåria utanför Svensbyn. Här producerar hon lammkött och skinn samt driver egen gårdsbutik.

Eufåriskt möte i Hamptjärn.

Eufåriskt möte i Hamptjärn.

Foto: Tommy Norin

Norrbottens Affärer2019-06-22 15:00

Solen lyser över Josefin Lundbergs hemgård i den lilla byn Hamptjärn.

Efter lamningsperioden i april finns just nu 100 tackor där 70 av dem har levererat 140 lamm. På gården finns tre baggar som haft fullt upp med att se till att fortplantningen fungerar på Eufåria.

– Vår affärsidé är att producera kött och fårskinn. Dessutom driver jag en gårdsbutik där vi säljer lokala hantverk, skinn och en del miljövänliga hygienprodukter, säger Josefin Lundberg som 2006 flyttade med familjen till hemgården och tog över skötseln.

– Mamma hade 50-60 tackor. År 2009 gick jag in för det för fullt och då byggde vi nytt fårhus för nära 700 000 kronor.

Drygt 120 lamm och 10 till 15 tackor går till slakt till Norrbottensgården i Luleå varje höst.

– Tyvärr är inte slakterierna så pigga på att ta emot lamm trots att efterfrågan på köttet ökar hela tiden. Det finns två fårgårdar i Luleå och en i Överkalix där vi bildat bolaget Fårgårdar i norr. Vi har övervägt tanken på att starta ett eget slakteri men tyvärr är det för dyrt. En lösning skulle vara att använda något slags mobilt slakteri och vi har inte lagt ned den tanken, säger Eufårias ägare.

Efter slakt går köttet till Nawid Soltanis köttbod i Arnemark. Han förädlar varan och skickar de färdiga produkterna till Eufåria.

– Sedan säljer vi själva. Folk beställer ofta lammlådor som de kan hämta vid gården eller att vi kör ut dem.

Lammköttet blir också korv som tas fram av Nordchark i Luleå.

Skinnen skickas till företaget Donnia skinn i Tranås som bereder dem och som sedan säljs i bland annat gårdsbutiken.

På gården bedriver maken David Lundberg också företaget Eufåria entreprenad. Tillsammans omsätter de drygt två miljoner kronor, varav en halv miljon kommer från fårverksamheten.

– Vi är lönsamma men jag tar inte ut så hög lön, säger Josefin Lundberg.

Hon efterlyser en mer balanserad prissättning på lammköttet.

– Gårdarna i Sydsverige får bättre betalt. De kan få upp till tio kronor mer per kilo i betalning från slakterierna, säger hon.

Avräkningspriset på lamm varierar stort över året, så högt som 50 kronor är det bara uppe i på våren – på hösten faller priset kraftigt på grund av att då är det högsäsong för svenskt lamm.

– Samtidigt är importen av lamm densamma vilket medför att avräkningspriset sjunker för oss svenska lammbönder, säger Josefin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!