Ekohus lockar långväga kunder

Just vid väg 97 mellan Luleå och Boden ligger Nova hus. Där jobbar bröderna Sven-Göran och Frode Antonsen med att sälja olika typer av hus av eko-typ, med köpare från hela Sverige

Bröderna Frode och Sven-Göran Antonsen är försäljningskompanjoner sedan 1999, Frode startade Novahus 1996.

Bröderna Frode och Sven-Göran Antonsen är försäljningskompanjoner sedan 1999, Frode startade Novahus 1996.

Foto: Lotten Vallgårda

Norrbottens Affärer2019-09-29 18:00

Sven-Göran Antonsen berättar att företaget växt och utvecklats mycket sedan det startades 1996. Då sålde de främst hus, grillkåtor, bastur och andra byggnader till Norge, medan de idag finns i Boden och även har köpare från hela Sverige.

– Människor kör alltså hit från Umeå, Lycksele och alla möjliga platser. De vet att vi har kvalitet och därför åker de hela vägen hit för att träffa oss, menar Sven-Göran Antonsen.

– Ska man exempelvis köpa ett Attefallshus för en lägre summa så kommer de ofta från Balkan. Där är de tillverkade snabbt, effektivt och så billigt som möjligt och det märks på standarden, säger han.

Här har bröderna satsat på att bygga ekohus. Ett av ekohusen är det Frode som har ritat, sedan skickades bilden till en arkitekt och en designer som tog fram en ritning på hur huset skulle kunna byggas. Därefter tillverkas huset i Finland.

– Taken är gjorda av sex centimeter tjockt glas som själv justerar värmeinsläpp och väggarna innehåller ingen isolering, utan de är timrade på gammalt klassiskt sätt med tjockt timmer från Finland. Detta är lokalt uttänkt och producerat, säger Sven-Göran.

De berättar om en kund som ringde från Stockholm och ville ha ett ekohus, men som inte fick ha de klassiska timmerhushörnen där man tydligt ser hur stockarna sticker ut en bit i hörnen och korsar varandra. Det passade inte in i stadsdelens stil, tyckte kommunen.

Bröderna tänkte mycket på problemet och kom tillslut på en lösning som kommunen accepterade och som de fick patent på. Nu finns det timrade hus hos Nova hus som ser ut som vanliga byggnader med liggande väggpanel.

Utöver dessa ekohus säljer de även grillkåtor, lusthus, bastur, förråd, utomhusspan och Attefallshus. I september är semestern slut och då drar de igång igen med full hastighet.

– Visningsparken här utanför har vi just påbörjat. Den ska vi fylla med våra byggnader och det ser jag fram emot, säger Sven-Göran Antonsen.

Vad är ett ekohus?

De ska vara kretsloppsanpassade: Skona växtlighet och odlingsmark. Använda förnybara energikällor och byggmaterial.

De ska vara energieffektiva: Vara välisolerade och vindtäta. De ska vara byggda på material som inte kräver mycket energi vid tillverkningen. De ska prioritera lokala material och byggmetoder.

De ska ha ett bra inomhusklimat: De ska inte innehålla farliga material och ytbehandlingar. De ska finnas ett lättskött och anpassningsbart ventilationssystem.

Källa: Tree.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om