Därför är löneläget sämre för ingenjörerna

Förra veckan skrev Norrbottens affärer om att löneläget för ingenjörer i Norrbotten är sämre i Norrbotten än i övriga Sverige. Nu berättar fackförbundet sin teori om varför det är så.

Foto: Thomas Borberg

Norrbottens affärer2019-07-15 07:00

Daniel Nilsen är vice ordförande i fackförbundet Sveriges ingenjörers distriktsstyrelse. Han menar att löneskillnaden mellan ingenjörer i Norrbotten och övriga Sverige kan bero på flera anledningar.

– Vi har stora men relativt få arbetsplatser, läs industriföretag, där ingenjörer arbetar vilket leder till att arbetsplatsutbudet är relativt snävt och inte ger någon större differentiering i lönekonkurrens, säger han och fortsätter:

– Vi har även relativt liten arbetskraftsrörlighet över länsgränser som heller inte innebär något strörre konkurrenstryck på lönenivåerna.

Läs texten om löneläget för ingenjörer i Norrbotten, kontra resten av Sverige här.

Han menar att tekniken och kompetens inom teknik är en stor del av det som bygger regionen stark och ger den välstånd.

– Norrbotten är redan en innovativ region och framförallt är det just ingenjörer genom innovationsförmåga och högteknologisk kompetens som är basen för att utveckling av det regionala näringslivet, säger Daniel Nilsen.

Som exempel på detta ger han forskningen, rymdindustrin, framväxten av nya digitala teknikföretag, en ökad förädlingsgrad och effektivisering av basindustrin samt utvecklingen av nya gröna näringar.

Slutligen tänker Daniel Nilsen att lönevillkor är en viktig pusselbit, tillsammans med transportinfrastruktur, bostäder, attraktiva livsmiljöer, för att få ingenjörer att välja just Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!