Cook's krog firar 40 år med retromeny

Få restauranger består i närmare ett halvt sekel, dessutom med samma namn och koncept. När Cook’s krog i Luleå firar 40 år i Norrbottens tjänst, så gör de det med en meny som blickar tillbaka, men i en modern tappning.

Från början var Cook's krog en pub med trubadurer som inslag i öldimman. Men restaurangen gjordes ganska snabbt om till ett  norrländskt steakhouse.

Från början var Cook's krog en pub med trubadurer som inslag i öldimman. Men restaurangen gjordes ganska snabbt om till ett norrländskt steakhouse.

Foto:

Norrbottens Affärer2019-09-28 07:00

Cook's krogs långa resa började som pub 1979 med bland annat trubadurer som inslag, men blev ganska snabbt ett steakhouse. Och så har restaurangen, som är en del av Quality hotells utbud, på Storgatan förblivit. Och även om maten på menyn förändrats, så har resturangens tema stått fast.

– Menyn har influerats av olika mattrender och det har varit lite mer åt ”fine dining” – ett tag hade vi vita dukar. Men de senaste fem, sex åren har vi valt att gå tillbaka lite grann till ett renodlat steakhouse med norrländsk touch, säger hotelldirektör Eive Stenvall.

Var du på Cook's 1979 och kommer dit igen nu 40 år senare, så kommer du att känna igen dig. Golvet har lagts om, möblerna uppdaterats, och detaljernas putsats till. Men stilen och känslan är densamma.

– Tankarna har väl kommit om vi måste göra någonting annat med Cook's, men de har flugit snabbt ur huvudet. Det är ett starkt koncept som håller över tiden och vi behöver inte göra så stora förändringar. Självklart förändras en del saker, som maten, säger Eive.

Genom åren har trender, som struts och vitlöksgratinerade räkor till exempel, kommit och gått. När restaurangen nu kör en specialmeny under oktober månad för att fira, så är det däremot andra saker från förr som fått komma tillbaka, om än i en uppdaterad modern tappning.

– När jag frågat människor om vad som var 1970-1980-tal i dessertväg så tror jag 90 procent svarar päronhalvor med after eight på. Desserten på vår meny nu är inte det, men vi har hämtat inspiration från den klassikern, säger Eive Stenvall.

– Det är jätteroligt att tänka tillbaka på vad man åt förut, säger Birgitta "Biggan" Sterner, 75 år som jobbat på Cook's i 24 år och fortfarande jobbar två dagar i veckan.

Vad är det för gäster som kommer hit?

– För tio år sedan känns det som att det var mer äldre gäster, men nu är det blandat, säger Malin Forssberg som är restaurangchef. Både hotellgäster och Luleåbor.

– Och olika åldersgrupper, flikar "Biggan" in. Ungdomarna tycker att det är roligt att komma hit och få bra mat och vinförslag.

Vad händer mer under oktober och jubileumsmånaden?

– Det blir lite happenings med Biggan, förhoppningsvis några ölprovningar, lite tävlingar och såna grejer.

– Det är det vi hoppas nu, att folk kommer hit och berättar om sina minnen. Vi får ofta höra historier, som ”här gick vi ut och åt första gången” eller ”här förlovade vi oss”, säger Malin Forssberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om