Bättre sälj med smart app

Visionen är att bygga ett helt ekosystem av digitala tjänster till föreningar. Först ut är kassatjänsten Teampay: ”Min övertygelse är att vi faktiskt ­kommer att revolutionera hur svenskt föreningsliv bedrivs”, säger vd Patricia Karlsson.

Patricia Karlsson från Team tools tog emot priset som Årets nyföretagare vid Bodens näringslivsgala 2020.

Patricia Karlsson från Team tools tog emot priset som Årets nyföretagare vid Bodens näringslivsgala 2020.

Foto: Elin Parmhed

Norrbottens Affärer2020-04-30 07:00

De skulle precis avsluta en kapitalrunda och göra sig redo för att trycka på den stora knappen och lansera Team pay nationell. Då kom coronakrisen och allt dök.

– Vi har fått ställa om och tänka till hur vi ska hushålla med resurserna ytterligare och än längre nu när föreningslivet stannat av och därmed också intäkterna för oss, säger Team tools vd Patricia Karlsson.

Hur får ni ställa om?

– Vi får utveckla oss ur krisen, men inte med de muskler och i den takt som planen var. Vi tror snarare att intresset kommer att vara ännu större efter pandemin eftersom det blir än mer tydligt för föreningarna att de behöver ta ett större ansvar för alla betalströmmar, såväl små som stora. Genom att lyfta och förenkla det som sker ”utanför planen”, skapas bättre förutsättningar för det som ska ske ”på planen”.

Hur kan Team tools vara en hjälp på andra sidan krisen?

– Just genom att vara den aktör som vi vill vara. Att hjälpa föreningarna till ökad lönsamhet, ekonomisk ordning och reda och stärkt ideellt engagemang. Vi stöttar styrelser till att införa ett modernt planerings- och beslutsstöd, ett smidigt sätt att ta betalt och enkelt sätt att hjälpas åt vid föreningsförsäljningar. Det gör att föreningar utöver en bättre ekonomisk situation, får kontroll på alla intäktsströmmar, och kan arbeta mer långsiktigt med utveckling och förbättrande insatser istället för att behöva släcka bränder i stor utsträckning.

Sedan i mars 2019 arbetar Patricia Karlsson bara med Team tools. I februari fick hon ta emot priset som Årets nyföretagare på Bodens näringslivsgala. Arbetet med företagets första app Teampay började redan 2018 och uppstod som idé efter flera års styrelseengagemang och många års hårt arbete med att styra upp intäktsbringande aktiviteter i barnens idrottsklubbar. Hon insåg att fler föreningar skulle ha nytta av digitala verktyg för att lyfta sin verksamhet och öka intäkterna.

– Skillnaderna blir enorma när du börjar registrera köp, titta på hur uppdrag sköts, skruvar i siffrorna och skapar en organisation där man plötsligt får ett intresse för den egna föreningen, säger Patricia.

Hon beskriver Teampay som en kassa-app som förenklar för ovana personer att ta betalt, sälja snabbare, hantera långa köer tillsammans och samtidigt minskar risken för mat- och pengasvinn.

– Min övertygelse är att vi faktiskt kommer att revolutionera hur svenskt föreningsliv bedrivs med tanke på hur eftersatt verksamhetsdriften generellt är – det är bara öppna mål överallt.

Hur har du lyckats gå få från idé till färdig produkt?

– Dels hade jag turen att hitta ett fantastiskt och kompetensfyllt utvecklarteam och tack vare att jag hållit det litet och värnat om att alla resurser skulle gå till IT-utvecklingen så har vi kommit i mål. Dels min vilja att driva stora projekt, förbättra och göra skillnad när jag ser potential och möjlighet att kunna skapa stora värden. Jag vill förenkla för volontärer och värna om ideella krafter.

Vad har du för vision framåt?

– Jag vill bygga ett helt affärssystem för de affärsprocesser som finns i föreningslivet och vi har redan identifierat ett helt ekosystem av digitala tjänster.

Men först ska Teampay som digital tjänst bli så vass som den bara kan bli.

– Vi vill verkligen hjälpa föreningarna in i framtiden genom moderna och hållbara arbetssätt och vara så mycket mer än ”bara” ett kassaregister.

I en vidareutveckling av appen är tanken även att den ska kunna hantera individuell försäljning vid till exempel lagförsäljning av plastpåsar och toalettbalar med mera.

– Vi vet att det finns en efterfrågan för att förenkla för såväl kontaktpersoner som de, ofta unga personerna, som ska ta betalt av slutkund. Genom att transaktioner i Teampay är spårbara behöver inte privatpersoner längre upplåta egna konton för avstämning och hantering av föreningens pengar. På så vis får föreningen alla föreningsmedel under sina vingar om så önskas, vilket är att föredra av många anledningar, säger Patricia Karlsson och fortsätter:

– Utöver det är förstås tanken att också hjälpa lagen att sälja än mer i de säljaktiviteter som görs.

Team tools

Gör: Skapar digitala verktyg för föreningar, först ut är Teampay som är en kassa-app.

Teamet: Patricia Karlsson, vd, Mikael Hansson, frontend och Fredrik Gustafsson, backend.

Startade: 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om