6 år sedan Utöya: "69 människor dödades för sin politik"

I dag är det sex år på dagen sedan 69 människor dödades på Utøya och åtta i regeringskvarteret i Oslo. Fredrik Lundh Sammeli, före detta SSU ordförande i Norrbotten, hedrar dagen med att minnas de vardagshjältarna.

Kamp. Sanna Stenberg anser att det är viktigt att forsätta den politiska kampen efter terrorattentatet på Utøya.

Kamp. Sanna Stenberg anser att det är viktigt att forsätta den politiska kampen efter terrorattentatet på Utøya.

Foto: Linus Nilsson

Norrbotten/Oslo2017-07-22 16:17

Han menar att det är viktigt att komma ihåg att dådet är gjort i fascismens namn och att det är en verklighet som blivit ännu mer närvarande i den svenska debatten idag.

Fredrik Lundh Sammeli är precis hemkommen från New York där han har varit på efter ett högnivåmöte där Sverige redovisat hur långt de har kommit med sitt arbete gällande Agenda 2030. På mötet deltog alla länder och Sverige var ett av 43 andra länder som redovisade sitt arbete.

– Det är en speciell dag för arbetarrörelsen. Idag minns och hedrar vi alla de unga socialdemokrater som dödades. Imorgon fortsätter vi vårt arbete för en bättre värld som de trodde på, säger han.

Han menar att dagen är viktig att kommas ihåg på grund av att det var vardagshjältarna som dog för demokratin, det är viktigt att aldrig glömma dem som blev måltavla för fascismen på grund av sin politiska övertygelse.

– I grunden vill man gärna få det till att det är en olycka som begåtts av en galning, men så är inte fallet.

– Det var ett terrordåd, Breivik hade en utstuderad plan att utrota en ung generation av SSU:are, säger Fredrik Lundh Sammeli.

– Denna typ av terror i vilka former den än tar, en massaker på en sommar ö eller bombdåd efter drottninggatan måste bekämpas för att kunna värna demokratin.

Fredrik Lundh Sammeli menar att det är viktigt att belysa årsdagen i och med att fascismen är mer närvarande i samhället idag. Den tar plats i form av marscher på gator, i Almedalen och de personer som verkar inom rörelsen strävar inte efter ett demokratiskt samhälle.

Sanna Stenberg, vice ordförande för SSU Norrbotten, har precis lämnat sitt sommarjobb och är på väg hem i bilen. Varje årsdag hålls en minnesstund för att hedra offren vid Utøya som Sanna Stenberg brukar närvara på.

– Under den tänker jag på hur viktig händelsen är för demokratifrågorna och att personer ännu idag fortfarande dör för sin politiska åsikt.

– Därför är minnet viktigt att komma ihåg för arbetarrörelsen.

Hon minns själv när hon var på sitt första valläger i Bommersvik utanför Södertälje att hon tänkte att något kunde hända även om man bättrat på säkerheten för lägret.

– Men folk gick inte runt och var rädda, vi ger oss inte, vi ska ha våra läger som vanligt, säger hon.

– Idag är en dag då det är viktigt för oss inom SSU att visa att vi inte viker oss, vi tar den politiska kampen och tillsammans är vi starka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om