Råder stor brist på audionomer

Det råder personalbrist inom länets hörselvård.
- Vi har vakanser lite överallt och det är ett stort problem, säger Inger Svensson, hörcentralens enhetschef.

BRIST. Personalbrist inom hörselvården leder till långa väntetider. Det finns för få audionomer i länet, enligt Inger Svensson. Foto: Bertil Ericson/SCANPIX

BRIST. Personalbrist inom hörselvården leder till långa väntetider. Det finns för få audionomer i länet, enligt Inger Svensson. Foto: Bertil Ericson/SCANPIX

Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Norrbotten/Kalix2012-11-08 06:00

På hörcentralen i Kalix finns i dag en anställd audionom. Det är inte tillräckligt, anser Inger Svensson. Tanken är att ytterligare en ska anställas nästa år. Men problemet är bristen på utbildade audionomer.

- Det är tryck på hörcentralerna runt om i länet. Men får vi bara personal på alla tjänster så tror jag att det minskar väsentligt. Problemet är att audionomutbildningarna inte finns på så många ställen, säger hon.

Under tisdagen hölls tolk- och brukarråd i landstingshuset i Luleå. Där deltog bland annat hörselskadades förening Norrbotten (hrf).

Järker Lundström, ordförande i föreningen, tog upp problemet med långa väntetider som ofta överskrider maxgränsen på två månader.

- De nya patienterna som gör sitt första besök prioriteras, medan övriga då får vänta längre. Man ställer två grupper mot varann, det är tveksamt hur bra det systemet är, men tyvärr är det regeringens utformning, säger han.

Kan dröja
Frågan väckte diskussion och landstinget meddelade att man ska intensifiera arbetet med att hitta och anställa fler audionomer.

Enligt Inger Svensson jobbar man samtidigt för att förbättra servicen. Sms-påminnelser är bland annat en fråga som diskuteras.

- Sedan är det så att missar man en tid kan det dröja länge innan man får en ny, säger Inger Svensson.

Arbetar med diagnostisering och rehabilitering av personer med hörselskador.

Yrket innefattar en integrerad tillämpning av tekniska, beteendevetenskapliga och medicinska kunskaper inom hörselområdet.

Bra förutsättningar är intresse för teknik, medicin och människor.

Är till största delen anställda i landstingens sjukvårds-/rehabverksamhet.

Audionomprogrammet finns på Göteborgs universitet, Örebro universitet, Lunds universitet och Karolinska institutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!