"Viktiga åtgärder för norra Sverige"

Lättare att få A-kassa – och högre nivåer på stödet. Regeringens senaste krispaket får stor effekt för Norrbotten, tror både arbetsförmedlingen och Hotell- och restaurang-facket.

Hotell- och restaurangbranschen är enormt hårt drabbad av varselvågen i Sverige. Det gäller inte minst i Norrbotten.

Hotell- och restaurangbranschen är enormt hårt drabbad av varselvågen i Sverige. Det gäller inte minst i Norrbotten.

Foto: Ingvar Karmhed

Norrbotten2020-03-30 18:24

– Varselvågen har träffat hela landet men exempelvis skidanläggningar är givetvis extra utsatta. Det här är viktiga åtgärder, inte minst för norra Sverige, säger Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Någon statistik fördelad länsvis för varsel bland medlemmar har dock inte fackförbundet hunnit ta fram ännu.

– Men det har varit enormt tuffa veckor i mars, säger Ackholt.

Regeringens senaste stödpaket är riktat mot A-kassan. Fler ska kunna omfattas av A-kassan, eftersom regeringen dels sänker kravet på att omfattas av arbetsvillkoren, från 80 timmar till 60 timmar, samt dels sänker kravet på medlemsvillkoren från tolv månader till tre.

Vidare höjer man taket på ersättningsnivån från 910 kronor till 1200 kronor, och höjer grundbeloppet från 365 kronor per dag till 510 kronor.

I paketet finns även en förstärkt satsning på yrkesutbildningar.

– Det är ett bra första steg men vi hade gärna sett ytterligare höjda nivåer, både på taket och grundbeloppet, säger Malin Ackholt.

Hotell- och restaurangfacket är även positiv till att man inför regelförenklingar.

– I vår bransch där det är så många olika arbetstider blir det många blanketter och underlag som annars skulle fyllas i, speciellt för extraanställda, säger Ackholt.

Krister Johansson, ordförande för norra LO-distriktet, tycker att det är bra att regeringen tryggar upp för de som inte omfattas av försäkringssystemet.

– Det är en extrem situation och det behövs en generösare tolkning av A-kassans regler, säger han.

Förändringarna gäller tills vidare.

– Vi vill att de ska permanentas. Det är den linje vi drivit tidigare, att A-kassan nedrustats. Det är också därför många valt att inte gå med, de har känt att de inte omfattas av skyddet. Många av dem är kvinnor. Det här är en stor jämställdhetsfråga, säger Johansson.

Arbetsförmedlingen i Norrbotten har sett en anstormning av sällan skådat slag gällande varsel.

– Det är dramatiska skillnader. Nationellt är siffrorna de högsta sedan 1975. Kanske de högsta någonsin, säger Daniel Nilsson, enhetschef för arbetsförmedlingen i Norrbotten.

Antalet inskrivna på arbetsförmedlingarna i länet har fördubblats de två senaste veckorna.

– Bara i mars har vi fått 500 nya som skrivit in sig. Och då ska man veta att varslen inte ingår där. Så det kommer mera, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!