Djurskyddet Norrbotten tar hand om hemlösa djur och hjälper till med omplaceringar. Monika Öberg berättar att allmänheten brukar vara snabba att kontakta dem när de misstänker att ett djur blivit övergivet av sin ägare.
– Vi har inga siffror på hur många hundar som är herrelösa, men vi ser en ökning av övergivna hundar även här uppe i norr. Det har inte alls varit lika vanligt förr, säger hon.
Det är svårt att svara på varför en hund överges, Monika Öberg tror att skam kan ligga bakom.
– Jag tror tyvärr att folk skäms för att be om hjälp och tänker att det är lättare att överge sin hund. Det är verkligen tragiskt för det finns hjälp att få. Det behöver inte vara skämmigt att erkänna att man inte klarar av sin hund. Alla hundar och människor har olika matchningar. Vi får ibland samtal från personer som vill omplacera sin hund och då hjälper vi till, säger hon.
Djurskyddet ser ett behov av ett djurhem för herrelösa djur i Norrbotten.
– Vi har inga direkta djurhem här. Som det ser ut nu är vi beroende av jourhem. Det finns ju en del hundpensionat som kan ta emot, men då är det oftast under en begränsad tid, säger Monika Öberg.
2018 fanns 895 000 hundar och 656 000 ägare registrerade i Jordbruksverkets hundregister. I Sverige är det lag på att alla hundar ska vara märkta och registrerade hos Jordbruksverket, men det finns ett mörkertal då alla hundar inte är registrerade.