Det finns patienter som upplever många av symptomen för hypotyreos, i folkmun kallad struma, men vars provresultat visar normalvärden. De känner sig ofta inte hörda eller trodda då de uppsöker allmänläkare.
Med den stora mängd information som finns tillgänglig på nätet samt forum där man kan utbyta erfarenheter har många patienter numera en egen uppfattning om vad deras symptom kan bero på menar Mats Eliasson som arbetar som överläkare i endokrinologi vid Sunderby sjukhus.
- Det är ju bra på det sättet att de är mer informerade men nackdelen kan vara att de låst sig vid vad som kan vara fel. I dag finns inget vetenskapligt stöd för annat än hypo- och hypertyreos och vi kan, och får inte, medicinera utan diagnos.
Profiterande företag
Han menar att detta har skapat en klyfta mellan patientgrupper och läkarvården samt att de teorier där det inte finns stöd i vetenskaplig forskning öppnat för profiterande företag.
- Det finns till exempel laboratorier där man som privatperson kan betala för olika sorters tester och dit vänder sig människor som inte känner sig hjälpta av sin läkare.
När symptomen är diffusa och man inte finner någon medicinsk orsak är det svårt att ställa diagnos.
- Vi har genom åren sett patientgrupper komma och gå, exempelvis de med elallergi, amalgamförgiftning och fibromyalgi. Det liknar det som kallades kronisk trötthetssyndrom där man förgäves letade efter ett virus som skulle vara orsaken.
Hitta alternativ
I de fall där prover inte visar något avvikande är det därför viktigt att föra en dialog med patienten.
- Ja, det är verkligen viktigt för patienten äger sina symptom och upplevelser. Vi måste lyssna och hjälpa patienten att se andra alternativ till både sitt tillstånd och behandling. I många fall är KBT-terapi och fysisk aktivitet vägen tillbaka till ett normalt liv.
Han poängterar att dessa patienter behöver absolut kontinuitet och känna att läkaren är på deras sida.