Helena Wiklander heter Folktandsvårdens HR-chef. Hon beskriver ett mångbottnat problem, som inte minst beror på de demografiska utmaningarna som länet erbjuder.
– Det är ett stort län med långa avstånd, och vi har en åldrande befolkning. Vi har patienten i fokus, och det är vårt främsta uppdrag.
Wiklander säger att det ändå finns en ömsesidig förståelse mellan ledning och personal.
– Det kan låta väldigt hårt ibland när man beskriver uppdraget, men det är klart att vi lyssnar. Vi har en jättebra dialog med personalen och det finns en förståelse för varandras situationer, men vi har också ett uppdrag och en prioriteringsordning som är fastställd av politiken att följa.
Och när det fattas resurser är det främst barn, pensionärer och akuta fall som ska prioriteras.
– Det kan upplevas som att tillgängligheten till vården blir sämre, men egentligen är det ju inte så. De prioriterade grupperna kommer hinnas med.
Men vuxna Arvidsjaurbor kommer märka skillnad?
– Ja, det kan hända att de kommer märka skillnad. I den utsträckning det finns tider kommer vuxna kunna besöka Folktandvården, men det är svårt att säga på förhand hur det kommer att se ut.
Är det så här framtidens anställningar för tandläkare kommer att se ut?
– Vi hoppas ju att vi ska kunna fortsätta rekrytera till länet. Det här är ett levande dokument, men som kartan är ritad nu så är det vad som gäller. Det kan såklart komma att hända saker som förändrar läget, och vi följer det väldigt nära.