Vem ska sköta din ekonomi när du inte kan det

När man behöver en är det för sent. En framtidsfullmakt kräver framförhållning.

Inger Fältros Lundgren, kommunjurist vid Luleå kommun, får en del frågor om framtidsfullmakter.

Inger Fältros Lundgren, kommunjurist vid Luleå kommun, får en del frågor om framtidsfullmakter.

Foto: Elisabeth Hedman

Norrbotten2020-02-16 05:00

Det är inte självklart att planera för, eller ens tänka sig, en situation där du inte längre kan ta hand om din ekonomi. Eller ett scenario där dina föräldrar inte kan det. Men det är ett läge som många ändå hamnar i.

Sedan 2017 finns anhörigbehörighet. Det betyder att en nära anhörig utan fullmakt kan hjälpa en som inte längre kan ta hand om sin ekonomi och beslutsoförmågan beror på grund av sjukdom eller liknande.

Det här gäller hjälp i vardagen, som exempelvis, hyra och matinköp. Men det finns avgöranden där anhörigbehörigheten inte gäller, som att sälja eller ge bort egendom och köpa bil.  

– Säg att ett par äger ett hus tillsammans, makan vill sälja huset, och maken är dement. Om då inget är skrivet behövs en god man som bevakar makens rätt. Då kan man ansöka om god man för det enskilda ärendet, säger Inger Fältros Lundgren, kommunjurist för Luleå kommun.

Som god man kan man föreslå en anhörig eller en vän till familjen.

– Det är inte ovanligt att anhöriga är gode män.

För den som vill välja vem som ska ta över ens angelägenheter i det fall man drabbas av oförmåga att göra det själv finns en utväg – framtidsfullmakt. I den kan du bestämma vem eller vilka som tar över när du själv inte kan fatta beslut själv och för vad den ska gälla.

Fältros Lundgren får en hel del frågor från anhöriga kring det här, säger hon. 

– Men en framtidsfullmakt är inget kommunen är inblandade i. En framtidsfullmakt ska inte registreras någonstans och det finns därför ingen som har koll på hur många sådana som finns.

Den som ger fullmakten kan bestämma om fullmaktshavaren ska avgöra när den ska börja gälla eller välja att en tingsrätt ska avgöra det. Anhöriga ska meddelas när fullmakten börjar att gälla. 

I en framtidsfullmakt finns inte nödvändigtvis de begränsningar som finns för en anhörigbehörighet och fullmaktshavaren kan få sälja egendom och göra liknande affärer.

– En framtidsfullmakt kan också innehålla saker som beslut om bistånd, som var föräldern ska bo och andra saker i vardagen.

De som väljer att skriva en framtidsfullmakt bör tala med de närmast anhöriga om hur de har resonerat. Det är också lämpligt att ha flera personer i fullmakten, det är svårt att veta hur det kommer att se ut i framtiden. 

–  Vill man kunna påverka vem som ska företräda en när om man själv tappar förmågan till beslut ska man göra det. Men man ska veta att skyddnäten har inte upphört att gälla, de finns ju där som tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!