Vattenfalls kritik mot EU: "Försvårar fossilfri energi"

EU:s förslag för framtidens gröna energi får statligt ägda Vattenfall att reagera kraftigt. Förordningen listar hållbara energiinvesteringar och dit räknas inte nämligen inte svensk vattenkraft.

Vattenfall Vattenkrafts VD, Christer Ljunggren, är kritisk mot EU:s förslag som inte räknar Vattenkraft som hållbar energi.

Vattenfall Vattenkrafts VD, Christer Ljunggren, är kritisk mot EU:s förslag som inte räknar Vattenkraft som hållbar energi.

Foto: TT / Vattenfall

Norrbotten2020-12-02 11:38

– Ska vi följa detaljkraven för att vara hållbar enligt föreslagen definition så går de stora fördelarna med svensk vattenkraft förlorad. Hur ska då omställningen till ett fossilfritt Sverige gå till, säger Christer Ljunggren, vd för Vattenfall Vattenkraft. 

Syftet med den nya så kallade taxonomiförordningen är att locka investeringskapital till gröna sektorer i elindustrin men Christer Ljunggren menar att EU inte verkar förstå det komplexa samspelet i energisystemen. Särskilt oroväckande är de specifika detaljkraven på miljöanpassningar som försvårar vattenregleringen.

– Fördelarna med vattenkraft är att lagra vattenenergi i fjällmagasinen och att kunna höja och sänka effekten i vattenkraftstationerna med så kallad upp- och nedreglering. Båda är ett fundament för att få det svenska energisystemet att fungera överhuvudtaget, säger han. 

I dag producerar vattenkraft ungefär 40 procent av all el i Sverige och när det sker bortfall av energi i nätet så måste man snabbt kunna släppa på i vattenkraftsproduktionen för att möta bortfallet, så kallad hydropeaking, men det är inte tillåtet i det nya EU-förslaget för att kunna klassas som hållbar energi. 

Måste vattenkraften klassas som hållbar då?

– Är vi i behov av investeringskapital för upprustning eller innovation så kommer det bli dyrare och svårare att få tag på. Det kan även få smittoeffekter för svensk industri som vill klassa sina produkter som hållbara och därför indirekt påverka deras konkurrensförmåga.  

Behovet att kunna balansera elnätet med vattenkraft kommer samtidigt att växa då utbyggnaden av väderberoende produktion som sol- och vindkraft ökar samtidigt som kärnkraften minskar ytterligare i och med stängningen av Ringhals, enligt Vattenfall. 

– Det går helt enkelt inte att skapa förutsättningar för att bygga ut vind- och solkraften utan vattenkraftens reglerförmåga och därmed försvåras Sveriges omställning till ett fossilfritt land.

Medlemsländer, organisationer och andra intressegrupper har till den 18 december på sig att tycka till om förslaget. Efter det ska kommissionen arbeta fram en ny version.

– Nu måste politiker, branschen och övriga organisationer verka för att ändra förslaget, säger Christer Ljunggren, vd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!