Vattenfall: Storm ett orosmoln för elpriset i oktober

Kallare temperaturer, stormvarning och ovissa prognoser. Det är faktorer som Vattenfall lyfter fram som kan påverka elpriset i oktober.

Elprisets utveckling i oktober är ovisst, enligt Vattenfall.

Elprisets utveckling i oktober är ovisst, enligt Vattenfall.

Foto: Magnus Eriksson

Norrbotten2024-10-01 08:04

Medelspotpriset på elen i september var rekordlågt, enligt Vattenfall. Medelspotpriserna landade på mellan 10–30 öre/kWh i hela landet. I Norrbottens elområde landade vi på ett snittpris på 9,57 öre/kWh. Elområde fyra (Skåne med omnejd) hade högst pris med 30,67 öre/kWh.

Men nu går vi mot mer ovissa tider.

– Det är fortsatt goda produktionsförhållanden i Norden och Sverige, så de lägre elpriserna håller i sig ett tag till trots att temperaturerna nu sjunker. Det finns dock många faktorer som spelar in, som till exempel den tropiska stormen Isaac som vi ännu inte vet om den når oss i Sverige, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.

Vattenfall konstaterar att vattenmagasinen är välfyllda och att vindkraften bidragit till att stabilisera elpriset, då produktionen från kärnkraften varit lägre (72 procent av installerad effekt).

Samtidigt inför Svenska kraftnät i slutet av oktober den nya, hårt kritiserade modellen för överföring av el, vilket spås höja elpriserna. Vattenfall tonar dock ned risken till "några procent".

– Det är kilowattpriset som i så fall går upp men om det är något vi svenskar visat oss duktiga på så är det att använda el på ett smart sätt. Känner man sig orolig är det bra att se över sitt avtal, säger Jonas Stenbeck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!