Samtidigt konstaterar hon i sin patientsäkerhetsberättelse för 2022 att Region Norrbotten är näst sämst i landet när det gäller trycksår bland de inneliggande patienterna.
På onsdagen slog personal vid akutmottagningen i Sunderbyn larm om den ohållbara situationen, med drygt 60 patienter inlagda på akuten, i total brist på vårdplatser på hela Sunderby sjukhus.
Sjuksköterskan Nadja Ståhl pekade på den uppenbara risken rörande patientsäkerheten:
– Det är inte längre "bara" risk – vi orsakar vårdskador, hela tiden. Varenda dag när det köar patienter är det någon som får vårdskador. Patienter har dött när de har legat i kö hos oss för att få komma vidare till en avdelning inom slutenvården, sade hon till Norr media på onsdagen.
Samma dag presenterade patientsäkerhetsstrategen Birgitta Boqvist sin årliga rapport för regionstyrelsen, patientsäkerhetsberättelsen för 2022. Den visar att när det gäller trycksår är Norrbotten näst sämst i landet.
Mätningen som är nationell utförs på samma sätt över hela landet, en specifik dag. Förra året visade den att 19,2 procent av de inneliggande patienterna i Norrbotten hade trycksår eller tryckskador. Bara Gotland hade ett sämre resultat. Genomsnittet för riket är 13,8 procent.
– Det finns inget försvar, det är inte alls bra. Vi måste identifiera patienter med risk för trycksår och vidta åtgärder. Det är svårt, de inneliggande är ofta äldre patienter med många sjukdomar, men de ska inte behöva drabbas av det, säger Birgitta Boqvist.
Den vanligaste vårdskadan är vårdrelaterade infektioner, till exempel postoperativa sårinfektioner eller urinvägsinfektion. De mäts på samma sätt, vid en specifik dag över hela Sverige. Förra året deltog inte tillräckligt många regioner för att ett genomsnitt skulle kunna fastställas.
Men i Norrbotten var det 14,2 procent av de inneliggande patienterna som vid tiden för mätningen led av en pågående vårdrelaterad infektion. Det är en ökning jämfört med 2020, då den senaste mätningen genomfördes och långt ifrån det mål om åtta procent, som regionen satt upp.
– Vårt mål ligger kvar. Självklart är vår strävan att sänka andelen vårdrelaterade infektioner, nu vet vi vilka infektioner vi har och då kan vi jobba vidare med det, säger Birgitta Boqvist.