Ganska snart efter att Norr Media gick ut med nomineringsförfarandet till Årets Norrbottning började nomineringarna trilla in en efter en. Gemensam nämnare – vårdpersonalen. Personal som slitit oerhört hårt under en oviss och jobbig tid och samtliga lika viktiga länkar i en vårdkedja som satts under enorma prövningar.
Längst fram har smittsskyddsläkaren Anders Nystedt stått, han fick många nomineringar och blev även en av de sex utvalda, men bakom honom finns tusentals som jobbar i vården.
Hedersomnämnandet går till alla dessa.
Katarina Berggren, som jobbar längst ute på kedjan vid corona-Iva i Piteå, blir glad när hon hör att vårdpersonal fått många nomineringar. Det har även märkts av i hennes liv de senaste nio månaderna.
–Jag tycker verkligen att vi fått känna att vi blir burna av allmänheten. Folk försöker göra vår vardag så skonsam som möjligt, säger hon.
Uppskattningen de får ger välbehövlig energi och styrka.
– Ja, oja. Det är så tacksamt. Det är då man känt "jag kämpar lite till" och "vi ska fixa det här". Vi kände verkligen att vi var uppskattade. Det har varit viktigt, säger Katarina Berggren.
Hon tycker att corona-Iva fått mycket uppskattning, kanske för att de arbetar med de allra mest sjuka, men hon vill lyfta fram personal i andra delar av kedjan.
– Alla behövs och är jätteviktiga, alla från hemtjänsten, ambulansen, akuten och vårdavdelningarna efteråt. De är nästan mer utsatta för jag vet ju att mina patienter ÄR sjuka så jag kan förhålla mig till det men de får en massa patienter som de inte vet hur det är med. Jag skulle vilja lyfta dem mer, säger hon.
I början av vårdkedjan finns hemtjänstpersonalen. De arbetar mot en utsatt grupp, en grupp som riskerar att hamna hos Katarina Berggren och hennes kollegor om de smittas. Här har en oerhört viktig del varit att se till att inte föra in smittan hos de äldre.
– Vi får mycket beröm och komplimanger av anhöriga som tycker att vi gör det bra. Att vi är bra på att hålla undan coronan, sköter hygienen och är noggranna med utrustning, säger William Larsson som arbetar inom hemtjänsten i Luleå.
När många äldre fått färre besök på grund av pandemin blir hemtjänsten extra viktig ur det sociala perspektivet.
– Det är mycket psykisk ohälsa av isoleringen, vi får mycket beröm för att vi lägger extra tid hos vårdtagaren, säger William Larsson.
Vad pratar ni om?
– Det är mycket corona men det kan också vara det gamla vanliga om vädret. Det beror på hur bra man känner dem, det kan bli personligt också.
William Larsson blir glad när han hör att många hört av sig till oss och vill nominera personal inom vården.
– Det är en jättefin gest, jag skulle också vilja nominera alla de som jobbar inom vården! Det är alltid viktigt och nu är det viktigare än någonsin och det är kul att allmänheten nu ser vilket jobb vi faktiskt gör.
Tänker du själv nån gång på övrig vårdpersonal, hur de har det?
– Jag tänker framförallt på de som jobbar på Iva på sjukhuset. Jag vet själv hur det är att andas med skyddsmask och visir och de går runt inomhus hela dagarna, jobbar övertid och sliter häcken av sig. De tänker jag mycket på.
En av dessa är undersköterskan Rasmus Linerudt. Han känner sig stolt och hedrad att människor vill uppmärksamma vårdpersonalens arbete. Han är nu 20 år men blott 19 år gammal valde han i våras att jobba med människor sjuka i covid-19.
– Jag tycker det är ett givande arbete. Man får känna att man gör skillnad direkt. Gör vi en förändring på en patient så kan vi märka av det på en halvtimme. På så sätt är det givande men det är ett tungt arbete psykiskt, att se allting och hur dåligt de mår, säger han.
Stödet från allmänheten kan komma i olika former, Rasmus Linerudt minns att det levererades en hel del mat till sjukvårdspersonalen i våras.
– En gång fick vi 600 matlådor på en leverans. Då behövde man inte göra lunch på några dagar så absolut, visst kände man uppskattning, säger han.
Det är vaccin på gång men smittspridningen är fortsatt hög och det kommer dröja innan vardagen återgår till det normala. Hur mycket mer orkar egentligen vårdpersonalen – om detta fortsätter länge?
Mycket, enligt Katarina Berggren.
– Det finns inget om, vi bara måste. Det är ju så. Bara vi kan få lite andhämtning emellanåt, säger Katarina Berggren.
En av många vårdkämpar som i dag hedras för sina insatser under 2020.