Tillsammans med länsstyrelsen och Region Norrbotten ska polisen i länet utbilda personal inom primärvård, kvinnosjukvård, psykiatri, beroendevård, akutsjukvård och ungdomsmottagningar. Detta för att snabbare kunna sätta in åtgärder mot misstänkt människohandel. I många fall där människohandel upptäckts i länet har den drabbade personen haft kontakt med vården.
Utbildningens fokus kommer att ligga på att upptäcka misstänkt prostitution eller människohandel.
Veronika Utterström, gruppchef på polisen i Luleå och Boden, har tidigare arbetat som intensivvårdssjuksköterska. Hon menar att det är viktigt att ha ett öppet sinne i varje ärende.
– Våga se den enskilda individen och låt inte dina egna rädslor och förutfattade meningar om hur en prostituerad ska vara komma i vägen, prostitution är oerhört utbrett idag, säger hon.
Att upptäcka att en person är utsatt kan vara svårt att upptäcka.
– Det kan både handla om att man som prostituerad inte vill att någon ska få veta men också att den här utsatta gruppen tillhör den osynliga verkligheten som vi andra helst inte vill se, säger Moa Lygren.
Det har tidigare genomförts liknande utbildningar med hotellpersonal, taxibolag och andra som i sin verksamheter.
– Vi är många aktörer som måste arbeta tillsammans för att kunna upptäcka de här brotten och ge de utsatta så bra hjälp som möjligt, säger Moa Lygren.
Enligt en kartläggning från 2017 fanns då 54 prostituerade verksamma i Norrbotten. Det fanns också fler än sajter och annonser som i Norrbotten marknadsförde sexuella tjänster mot betalning.