Vårdkostnaderna ökar – men mindre än väntat

Kostnaden för vården i länet har ökat stadigt under många år. Men hittills i år har den ökat betydligt mindre än väntat.”Det kan vara ett trendbrott” säger Anders Öberg, regionråd (S).

Möjligt trendbrott. Kostnaderna för Norrbottens sjukvård är bland de högsta i landet, men i år har den ökat mindre än väntat.

Möjligt trendbrott. Kostnaderna för Norrbottens sjukvård är bland de högsta i landet, men i år har den ökat mindre än väntat.

Foto: Petra Isaksson

Norrbotten2017-08-08 19:32

Förra året steg den totala nettokostnaden för hälso- och sjukvården i länet per invånare med 1314 kronor, till 28 451. För drygt 20 år sedan var landstingets kostnader totalt cirka 14 500 per invånare, detta enligt siffror från kommun-och landstingsdatabasen. Och kostnaden ökar inom alla verksamheter och trenden känns igen nationellt.

Region Norrbotten har tredje högsta kostnaderna per invånare av alla län och regioner. I topp ligger Stockholms läns landsting. Johannes Sundelin (S), ledamot i regionstyrelsen, säger att det inte helt går att förklara kostnadsutvecklingen.

– Det hade varit jättebra om man på ett enkelt sätt kunde förklara de stora kostnadsökningarna, men vi vet inte exakt vad det beror på. En del av förklaringen är inhyrd personal, att det föds fler barn och att vi har en åldrande befolkning och att människor lever längre, säger han.

Anders Öberg säger att kostnaden i Norrbotten, trots att den ökar, ändå inte ökar lika mycket som i många andra landsting. Kostnaden hittills i år har endast ökat med 0,9 procent, normalt brukar den ligga på 1,5 eller 2 procent. Att kostnadsökningen inte är lika stor i år beror främst på att personalkostnaderna minskat och att regionen köpt in mindre vård från andra sjukhus, enligt Anders Öberg. En stadig årlig ökning är ändå att räkna med, menar han. Men en del kostnader är sådana som politikerna kan ge till uppgift åt sjukvården att se över. Så här förklarar Anders Öberg förra årets slutsiffror:

– Sjukresorna med buss eller taxi har blivit dyrare, och förra året köpte vi ovanligt mycket vård av andra landsting för särskilda lungsjukdomar. Även läkemedel blir dyrare.

Han säger, precis som Sundelin, att stafettpersonalen kostar mycket och att nyanställningarna står för enstor del. Aldrig har så många varit anställda som idag, samtidigt som regionen upplever stora pensionsavgångar.

– För att kompensera för att en pensionsavgång av erfaren personal behöver vi anställa drygt en person. Vi har diskuterat om att göra uppgiftsväxlingar, att en del sjuksköterskor ska få göra det bara läkare gör, och att en del undersköterskor ska få göra en del av sjuksköterskornas uppgifter.

Vad har politikerna för ansvar i det hela?

–Vi måste se möjligheter att utveckla och effektivisera, men det är klart att det inte är roligt att jag exempelvis får längre att resa för att få rätt vård exempelvis, säger Anders Öberg.

Så mycket har sjukvården kostat

Den totala nettokostnaden för hälso- och sjukvård per invånare i kronor:

2014: 25 921

2013: 24 940

2012: 24 566

2011: 24 531

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!