Elisabeth Lindblad, ordförande för Vårdförbundet Norrbotten, sätter hårt mot hårt.
– Tidigare somrar har bemanningen i hög grad byggt på att våra medlemmar jobbar övertid. Det har varit mycket övertid. Men det går inte i år om konflikten inte är löst, eftersom vi har övertidsblockad. Arbetsgivaren får inte heller planera för övertid, säger hon.
Moa Bjerner, chef för division länssjukvård och akut omhändertagande vid Region Norrbotten, medger att vårdkonflikten kan påverka sommarbemanningen.
– Om konflikten fortsätter är risken stor att regionen kommer att behöva se över lagd semesterplanering. Det vore inte önskvärt, säger hon.
Konflikten mellan Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och de kommunala företagens arbetsgivarorganisation Sobona har nu snart pågått i tre veckor. Den är riktad mot samtliga regioner och även ett antal större kommuner, bland annat de tre storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg.
Det råder blockad mot övertid, mertid och nyanställning. Det innebär bland annat att regionerna eller kommuner, som är indragna i konflikten, inte kan nyanställa vikarier.
– Enligt avtalet ska alla våra medlemmar har fått besked om sina semestrar två månader innan det ska tas ut. Arbetsgivaren har haft gott om tid innan blockaden att ge besked om semestrarna och lösa sommarbemanningen, säger Elisabeth Lindblad, Vårdförbundet.
– Sommarbemanningen är inte klar ännu på många enheter. Det är den sällan i maj för de flesta verksamheter. Det som försvårar situationen mest under Vårdförbundets blockad är att regionen inte får nyanställa sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och andra yrkeskategorier som tillhör Vårdförbundet, säger Moa Bjerner.
Hon fortsätter:
– Det gäller allt från fastanställda till visstidsanställningar av sommarvikarier och timvikarier. Vi har många som hör av sig och vill jobba hos oss, men vi får som sagt var inte ta in dom. Det är mycket problematiskt. Regionen gör avrop även för inhyrd personal men har hittills inte fått tillräckligt med hyrpersonal, säger Moa Bjerner.
Vårdfacket framhåller också att det i semesterlagen står att alla anställda ska garanteras fyra veckors sommarsemester.
– Vi uppmanar alla våra medlemmar att ta ut fyra veckors sommarsemester. Det är som sagt var lagstadgat och den tiden behövs för vila och återhämtning så att de ska orka med sina jobb, säger Elisabeth Lindblad.