Vården rustar för ny våg av IVA-patienter

Förhoppningen att öka operationsverksamheten kom på skam – nu måste man återgå till att öka kapaciteten på iva-vården. Samtidigt sprider sig den brittiska mutationen i länet.

Per Berglund, chef division länssjukvård: "Vården får träda in när vi i samhället inte klarar det här."

Per Berglund, chef division länssjukvård: "Vården får träda in när vi i samhället inte klarar det här."

Foto: Elisabeth Hedman/Montage

Norrbotten2021-03-02 14:28

Förra våren när covid-19 drabbade oss som värst rustade regionen för att klara intensivvård för 30 till 35 patienter. Som mest behövdes 16 iva-platser. 

När trycket på vården har varit stort har operationskapaciteten minskats med ungefär hälften. För en månad sedan såg man att smittan började klinga av efter en topp efter jul- och nyårshelgerna. Då var förhoppningen att man i mars skulle kunna återgå till vanlig sjukvård och öka operationsverksamheten.

Men så blir det inte.

– När behovet av iva bland covid-sjuka ökar påverkar det operationsverksamheten. I bästa fall kan vi fortsätta med en halvering av den två eller tre månader till, kanske ända fram till sommaren, säger Per Berglund, chef division länssjukvård vid Region Norrbotten.

– En skillnad jämfört med hur det är nu, är att den förra våren var behovet av den vanliga intensivvården låg. Vi vet inte varför det såg ut så. Nu ser det inte ut så, utan nu är behovet av den vanliga intensivvården i ett normalläge.

Historien visar att när smittan ökar kommer vården behöva kunna ta emot fler svårt covidsjuka efter ett par veckor. Nu planerar man för att öka iva-platserna upp till ett 30-tal.

– Det är ett pressat läge på iva. Vi kommer att börja med att öka kapaciteten att hand om fler covid-patienter vid Sunderby sjukhus. Det är ett ganska stort arbete vi måste göra som bland annat inbegriper omflyttning av utrustning och omflyttning av annan vård.

Är du orolig?

– Alla borde vara oroliga för att vi inte orkar hålla det avstånd vi måste för att inte smitta varandra. Vården får träda in när vi i samhället inte klarar det här.

Samtidigt som trycket på vården ökar sprider sig den brittiska mutationen i Norrbotten. Från nästan inga fall upptäckta i början på februari, till 14 procent nu.

– Vi har sett en kraftig ökning av den brittiska mutationen, det är samma trend som har setts i andra regioner. Det är bekymmersamt för det här är en läskigare variant som är mer smittsam. Nu måste vi vara ännu mer försiktiga och hålla större avstånd, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Region Norrbotten.

Han kommenterar också kraven på hårdare restriktioner.

– Jag kan inte komma på någon ny restriktion som skulle hjälpa. De vi har räcker, om vi skulle följa dem skulle vi inte se den ökning av smittan vi nu ser, säger Nystedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!