Väntetider drar ned betyget för sjukvården

Knappt sex av tio norrbottningar har mycket eller ganska stor förtroende för sjukvården i länet.

Införandet av en lättakut kan vara en förklaring till att Piteåborna har en positivare bilden av vården. Eva-Lena Asplund är närsjukvårdsområdeschef för länets näst största kommun.

Införandet av en lättakut kan vara en förklaring till att Piteåborna har en positivare bilden av vården. Eva-Lena Asplund är närsjukvårdsområdeschef för länets näst största kommun.

Foto: Maria Johansson arkiv

Norrbotten2019-03-01 18:31

Det nationella undersökningen Hälso- och sjukvårdsbarometern för 2018 visar att endast Region Västernorrland får sämre siffror än Region Norrbotten. I riket ligger siffran på 61 procent.

Undersökningen, som grundar sig på enkäter till 2 000 norrbottningar, visar också att förtroendet för sjukhusen är högre än för hälsocentralerna.

Närmare åtta av tio länsbor säger sig ha tillgång till den vård de behöver, enligt pressmeddelandet från Region Norrbotten. Väntetider är den faktor som främst gör att helhetsbetyget dras ned.

Bosatta i södra länsdelarna – längs Pite älvdal och i Luleå/Boden – har en positivare bild av tillgång och väntetider. Även förtroendet ligger högre.

– Vi har jobbat aktivt med att öka tillgängligheten, säger Eva-Lena Asplund, närsjukvårdsområdeschef för Piteå, och nämner lösningar som lättakut och sköterskebemannad mottagning.

Samarbete med patientråd och kommuner har också varit en viktig ingrediens.

Regiondirektör Veronika Sundström hoppas på att förändrade arbetssätt ska ha positiv effekt på väntetiderna.

– Vi har mycket att jobba vidare med för att göra vården mer tillgänglig då vi ser att skillnaderna är stora i länet och att många anser att de får vänta allt för länge på besök eller behandling och inte heller anser att vården ges på lika villkor säger hon.

Undersökningen visar också att förtroendet för 1177 Vårdguiden på nätet, 1177.se och dess e-tjänster fortsätter öka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om