Välkommet stöd för enskilda näringsidkare

Omkring 1 400 enskilda näringsidkare kan komma att söka det kommande omsättningsstödet för dem som drabbats av coronakrisen. "Kanonbra", säger butiksägaren Ann-Katrin Bäckman.

Ann-Katrin Bäckman, innehavare av butiken Lilla köksboden i Luleå, tycker det är viktigt att kunderna handlar i butikerna och inte bara på nätet.

Ann-Katrin Bäckman, innehavare av butiken Lilla köksboden i Luleå, tycker det är viktigt att kunderna handlar i butikerna och inte bara på nätet.

Foto: Reino Jillker

Norrbotten2020-10-05 19:00

På fredag är sista dagen på remissrundan för det kommande omställningsstödet för enskilda näringsidkare som drabbats av coronapandemin. Tidigare har de stöd som regeringen infört för företag inte träffat de enskilda firmorna som därmed stått utan stöd.

– Om man inte behöver betala tillbaka stödet så är det kanonbra. Det där med att skjuta fram skattepengar är inte bra för man vill ju inte ha stora summor att betala tillbaka sedan, säger Ann-Katrin Bäckman som är enskild näringsidkare och är innehavare av Lilla köksboden i Luleå.

I maj berättade hon att hon inte tagit del av något av de krispaket som regeringen då införde, då det bara innebar att kostnader sköts fram i tiden.

Förslaget till omställningsstödet ser ut så här: Det är uppdelat i tre stödperioder; mars–april 2020, maj 2020 samt juni–juli 2020. Motsvarande månad eller månader föregående år utgör respektive stödperiods referensperiod.

För att stöd ska beviljas för mars och april 2020 krävs att den enskilda näringsidkarens nettoomsättning för stödperioden på grund av coronapandemin understeg 70 procent av nettoomsättningen för referensperioden. För maj krävs att nettoomsättningen understeg 60 procent av nettoomsättningen för motsvarande referensperiod och för juni och juli att näringsidkarens nettoomsättning för stödperioden understeg 50 procent av nettoomsättningen för referensperioden. 

Stöd ska kunna lämnas med 75 procent av det faktiska omsättningstappet, men med ett maxbelopp.

Den 29 oktober är planen att ändringarna ska träda i kraft. För företagarna gäller då att ansökningarna ska vara inne senast sista januari nästa år.

– Vi kommer att rekrytera 8–9 personer som ska handlägga och bereda ärendena. Vi har redan gått ut med rekryteringsannonser, så vi har påbörjat processen för att stå redo till den 29 oktober, säger Anna Degerman, chef på enheten för internationalisering och tillväxt vid Länsstyrelsen i Norrbotten.

Regeringen anslår 3,5 miljarder för 2020 och ytterligare 1,5 miljarder som avsätts i stöd för 2021.

Siv Öberg, Småföretagarnas riksförbund, hoppas att stödet nu ska gå till dem som verkligen behöver det.

– Jag tycker stödet är jättebra, men de behöver kontrollera att stödet inte går till enskilda firmor som det gått dåligt för innan coronakrisen. Det är viktigt att stödet går till rätt personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!